Pripnite si varnostne pasove

Tveganj, ki se zrcalijo v znižani napovedi, vlada nikakor ne sme prezreti.
Fotografija: Največja napaka vladajoče politike bi bila, če bi prihodnjo porabo umerila po lanski ali letošnji skoraj tigrovski rasti. Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Največja napaka vladajoče politike bi bila, če bi prihodnjo porabo umerila po lanski ali letošnji skoraj tigrovski rasti. Karikatura: Marko Kočevar

Slovensko gospodarski stroj zdaj deluje na visokih obratih, a se počasi umirja. Naša rast bo sicer verjetno vsaj letos in tudi prihodnje leto še kar solidno visoka in za evr(op)ske razmere nadpovprečna, a bo nižja od prejšnjih napovedi.

Gospodarski obeti se znižujejo tudi v naši glavni partnerici, prav včeraj je letošnjo napoved krepko znižal ugledni gospodarski inštitut iz Münchna. Iz Nemčije prihajajo tudi novice o zmanjšanju naročil pri nemških avtomobilskih proizvajalcih, ki so med ključnimi kupci našega izvoznega gospodarstva.

Pod črto: evropsko gospodarstvo zdaj očitno že prehaja v fazo, ko se gospodarski cikel usmerja navzdol. Kopičijo se vse večja tveganja in negotovosti za majhno in odprto slovensko gospodarstvo: zunaj so to trgovinske in carinske vojne, posledice nenadzorovanega brexita, dražji denar in zategovanje denarne politike, ki že veje z druge strani Atlantika, ter morebitna kriza v kateri od držav iz območja z evrom.

Glavna domača negotovost je kratkoročno potencialna čezmerna rast javne porabe in plač – saj smo v časih, ko si mnogi veliko obetajo od nove vlade, ki je koalicijsko pogodbo napolnila z dragimi obljubami. Vsa tveganja, ki se zrcalijo tudi v novi, znižani gospodarski napovedi, so zato pomembno sporočilo in napotek za delo vladi. Šarčevo ekipo zdaj takoj čaka zelo resna preizkušnja zrelosti pri pripravi rebalansa proračuna za prihodnje leto in pogajanjih z javnim sektorjem.

Največja napaka vladajoče politike bi bila, če bi prihodnjo porabo umerila po lanski ali letošnji skoraj tigrovski rasti – in si tako kupila kako leto miru, pozneje pa bi vse bolela glava. Napako v tem slogu smo naredili že pred desetletjem – spomnimo se Virantove predkrizne plačne reforme – in prav nobene potrebe ni, da jo ponovimo.

V vsakem primeru pa so pred nami turbulentni časi, pripnite si varnostne pasove.