Skrb za premožne

Minili so časi, ko so tujci s seboj iz rodne domovine prinesli celo vodo, zdaj troši vsak.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Ne samo iz Slovenije, po vsem svetu je slišati o turističnih rekordih. Panoga, ki je v izrazitem vzponu. Pojavljajo se celo ideje, da bi bilo treba ponekod omejiti število turistov, saj da v določenih destinacijah postaja že neobvladljivo. A strokovnjaki opozarjajo, da turistov nikoli ni preveč, le ustrezno jih moramo znati upravljati. Dobro upravljanje turizma pa pomeni razumeti potrebe turistov, posebno tistih z debelo denarnico, saj so ti navadno najzahtevnejši.

Turizem je za Slovenijo gospodarsko zelo pomemben, saj je lani v BDP prispeval več kot 12 odstotkov. Po oceni svetovnega potovalnega in turističnega sveta se bo prispevek letos povečal za še 6,2 odstotka. Več kot sto tisoč delovnih mest je povezanih neposredno s turizmom.

Minili so časi, ko so tujci iz rodne domovine s seboj prinesli celo vodo, zdaj troši prav vsak. Skozi oči navadnih smrtnikov nekateri celo nerazumljivo. V interesu gostiteljev je, da turist porabi čim več denarja. Prav vsi pa se morajo zavedati pomembnosti tujih gostov za blaginjo države.

Saj, če spomnimo na tujko, ki se je pred časom v burkiniju znašla v bazenu term Vivat, in ogorčenosti dela javnosti nad tem – bili so celo javni pozivi k bojkotu term (še huje, nekateri so temu celo sledili) – smo še daleč od tega, da bi znali in zmogli gostiti petične goste. Četudi znajo turistični delavci primerno poskrbeti za bogataše, kot so bili, denimo, arabski v omenjenih termah, je ves trud zaman, če se gost zaradi določenih potez posameznikov ne počuti zaželenega v naši deželici na sončni strani Alp. Pa smo pri tem, da smo turizem v prvi vrsti – ljudje.

Preberite še: