Volitve letnik 2018

Letos predvolilna kampanja ne poteka v izrednih razmerah.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Še preden so se priprave na volitve dobro začele, smo že bili priča manjšemu zapletu, saj so se na državni volilni komisiji za malenkost ušteli pri izračunavanju datumov. Uradni del predvolilne kampanje so po ponovnem preverjanju rokov premaknili za en dan, tako da bo zastavica, ki bo uradno naznanila začetek politične kampanje, padla šele jutri, ne danes. Prav nič tragične napake ni nihče opazil ali ji posvetil večje pozornosti, ker glede na aktivnost strank težko ločimo, kdaj se je kampanja formalno začela. Da bo letošnja predvolilna doba neobičajno dolga, kaže poteza stranke SDS, ki se je pognala iz startnih blokov konec lanskega decembra, nato so sledile ostale, vključno z vladnimi strankami in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki se je odločil za odstop tudi zato, da ne bi prepozno vstopil v politično kampanjo.

Letos bodo volitve posebne, ker bodo po dolgem času znova potekale v normalnih razmerah – ne bomo si jih zapomnili po tem, da so bile predčasne, tako kot pred štirimi leti, temveč po tem, da ne bodo potekale v ozračju izrednih razmer, gospodarske krize ali očitkov, da so nepoštene, ker je eden od prvakov stranke v zaporu zaradi pravnomočne obsodbe o korupciji.

Vse kaže, da bo na volitvah nastopilo več strank ali koalicij kot pred štirimi leti, morda tudi več kot pred sedmimi leti. Tako bi se približali normam, ki so veljale, še preden je politika skočila s tečajev in padla v vrtinec iskanja novih obrazov in prenove.

Na koncu bo odločalo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev. Meni se zdi glede na dolžino seznama bogat, na njem je tudi nekaj novosti, a kljub temu bodo nekateri volivci skomignili z rameni in sklenili preživeti nedeljo, 3. junija, mirno z izgovorom, da nimajo na voljo prave izbire.