Zdravniki stopnjujejo pritisk

Če zdravniki ne bodo dosegli, kar želijo, imajo v rokah v vsakem trenutku asa – stavko.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Pred ambulanto splošne medicine čakate pol ure. Ko pridete ob deseti uri dopoldne na vrsto, vam sporočijo, da je zdravnik končal delo, saj je izpolnil normo. Predlagajo vam, da z bolečinami v trebuhu počakate na naslednji dan ali pa se preselite na urgenco. Tam vas pogled na dolgo vrsto čakajočih dokončno ubije. Realnost ali nočna mora? To je mora, ki se kmalu lahko uresniči v praksi. Zdravniški sindikat Fides zagovarja strokovno stališče, da imajo zdravniki pravico delati po standardih in normativih.

Posamezni zdravniki pri tem preplašeno javnost mirijo, da kljub pravicam iz modre knjige nihče od njih ne bo imel srca zaloputniti vrat pred pacientom. Priznavajo, da sindikat v razmerah, ki vladajo v zdravstvu, zahteva nemogoče. Narediti povprečno 24 ambulantnih pregledov dnevno pomeni, da marsikateri zdravnik delovnik lahko zaključi že po nekaj urah. Ampak v Fidesu so glede svojega vztrajanja zadovoljni, češ, da so se odgovorni zdaj, ko gre zares, končno začeli zavedati resnosti stanja, se o njem tudi pogovarjati in iskati rešitve.

Pred kratkim je vlada pri družinskih zdravnikih že privolila v znižanje glavarinskih količnikov, zdaj se njihov pritisk stopnjuje še z uresničevanjem zavez iz modre knjige, zahtevo po izstopu iz enotnega plačnega sistema in zahtevami po poštenem plačilu dežurstev. Če ne bodo dosegli, kar želijo, imajo v vsakem trenutku v rokah asa – stavko. Vsi vemo, da uporabe belih halj, od katerih so odvisna življenja, po pomembnosti ni mogoče primerjati z nobeno drugo stavko. Zato je vedno nehvaležno biti bitko z zdravniki.

Minister za zdravje Aleš Šabeder jo bo moral. Ker je komaj dobro nastopil mandat in podedoval probleme, ki so se kopičili več let, so do njega še prizanesljivi. Vprašanje pa je, kako dolgo bodo. Ne pozabimo, da se bodo jeseni nekaterim zdravnikom iztekli odpovedni roki, zato bo moralo biti poletje na Štefanovi zelo delavno. Minister se je priprav nanj lotil taktično. V torek je na zelenici Ilirija sodelavcem predstavil prioritete dela v prihodnjih dveh letih, potem pa so druženje nadaljevali ob žaru in športnih aktivnostih.

Preberite še: