Zoperstavljanje vplivnim silam

Če bo Šabeder veslal tako, kot je začel, bo dokazal, da vzvratni redosled treh črk v njegovem priimku ni naključen.
Fotografija: V dveh mesecih dela se je direktor uspešno izognil nekaterim čerem, največje, npr. udejanjanje optimističnega sanacijskega načrta, pa ga še čakajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V dveh mesecih dela se je direktor uspešno izognil nekaterim čerem, največje, npr. udejanjanje optimističnega sanacijskega načrta, pa ga še čakajo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zadnje tri črke priimka Šabeder, prebrane nazaj, pomenijo nekaj, česar v UKC Ljubljana ni bilo. Dolgo se je čakalo na vodstvo, ki ga bo vzpostavilo. Nekateri so obupali, drugi klecnili pod pritiski, tretji so postali neželeni in so jih odstranili. Nazadnje je bila priložnost za vzpostavitev boljših razmer zaupana Alešu Šabedru.

V ljubljanski klinični center je vstopil v času, ko so se tam zaradi neučinkovitega reševanja težav nakopičile izguba in nešteto drugih težav. Treba bo izpeljati sanacijo, konec meseca bo potekla pogodba za srčne operacije otrok s praško bolnišnico. Predlog nadaljnjega sodelovanja s kirurgi iz bolnišnice Motol so v UKC sicer že dobili, zdaj so dogovori v sklepni fazi, a vprašanje je, kako bo po tem poskrbljeno za varnost otrok. Predlog menda precej odstopa od obstoječe pogodbe. Nacionalnega inštituta, kjer naj bi po novem skrbeli za otroke s srčnimi napakami, jim do 1. maja skoraj zagotovo ne bo uspelo vzpostaviti. Pomanjkanje osebja je preveliko. S kadrovskimi problemi se srečujejo tudi na otroški intenzivni terapiji, ki so jo samo v zadnjem letu zapustili štirje pediatri intenzivisti.

Ovir, ki jih mora vodstvo premagati, je torej ogromno. Nastop Šabedrovega mandata so zato številni pospremili s komentarji, da je bodisi »nor«, da si upa zagristi v tako kislo jabolko, bodisi da je dobro preverjen kader, skrbno izbran samo zato, da se tam ne bo nič spremenilo. Jasno je, da se Šabedru brez ustrezne politične podpore nikoli ne bi uspelo zavihteti na stolček na Zaloški, ob tem pa je dal kmalu tudi vedeti, da se zna zoperstaviti navodilom.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Tako si je kljub pritiskom, ki naj bi jih po naših informacijah doživljal, upal prirezati peruti Urošu Smiljiću, glavnemu akterju v leto in pol stari zgodbi o preskakovanju čakalnih vrst. Takoj, ko je prišel na direktorski položaj, mu je vzel parkirno mesto, o katerem sploh ni jasno, kako ga je dobil, pretekli teden pa ga je iz poslovnih razlogov postavil na cesto. Pred tem pa je naredil nekaj, kar so mu šteli za napako, ki pa jo je očitno pravočasno uvidel.

Na mesto poslovnega direktorja pediatrične klinike je imenoval ekonomista Bojana Urana, osumljenca iz afere žilnih opornic in človeka, ki je v UKC vodil nabavno službo v obdobju, za katero je računsko sodišče ugotovilo za skoraj 70 milijonov evrov nepravilnosti pri nabavi medicinskega materiala in opreme. Ko je novinarko Financ začelo zanimati ozadje tega imenovanja, podrobnejših pojasnil ni dobila, so ji pa sporočili, da je bil razpis za to delovno mesto razveljavljen. Zdaj je že objavljen nov, kandidati pa imajo za prijavo čas do 18. aprila.

V dveh mesecih dela se je direktor uspešno izognil nekaterim čerem, največje, npr. udejanjanje optimističnega sanacijskega načrta, pa ga še čakajo. A če bo veslal tako, kot je začel, bo dokazal, da vzvratni redosled treh črk v njegovem priimku ni naključen.

...
...