Brez ognjemeta – letos in za vedno


Z denarjem, ki ga zapravimo za ognjemet, bi lahko kupili veliko hrane ...
Fotografija: To »razvedrilo« je finančno zelo potratno, enako, kot če bi denar kar zažgali. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
To »razvedrilo« je finančno zelo potratno, enako, kot če bi denar kar zažgali. Foto Roman Šipić


Letos imamo odlično priložnost, da se odpovemo silvestrskemu ognjemetu in da s to preživeto vrsto razvedrila enkrat za vselej končamo.

Do konca leta se namreč ne bo zgodil čudež in epidemije ne bo konec, še vedno bo veliko ljudi bolnih, morda pa jih je zaradi neuspešnega spopadanja z njo še več postalo revnih. Že ob teh dveh razlogih se vsaj meni osebno zdi nedostojno »praznovati tako kot vedno«.

Že več let nam je vsem znano, da je ognjemet škodljiv zdravju, predvsem dihalom. Poleg tega je to »razvedrilo« finančno zelo potratno, enako, kot če bi denar vrgli skozi okno ali ga kar sežgali. In navsezadnje je spremljajoči hrup zelo neprijeten za divje in hišne živali, pa tudi za marsikaterega človeka; vsi pač ne enačimo praznovanja s čim glasnejšim pokanjem.

Z denarjem, ki ga zapravimo za ognjemet, bi lahko kupili veliko hrane in drugih potrebščin ter z njimi pomagali brezdomnim in drugim ljudem v stiski, da bi jim vsaj za krajši čas olajšali življenje. Mar ne bi bilo lepše praznovati z zavestjo, da smo vsaj s skromnim prispevkom pomagali vsaj nekaj ljudem?

Mar ne bi bil to lep razlog za praznovanje?
 

Preberite še:

Komentarji: