Kebrova prezračevalna navodila

Imamo vrsto predpisov, da se mora zrak v bivalnih prostorih mehansko izmenjevati.
Fotografija: Tako rekoč  nihče ne meri kakovosti zraka v prostorih, kjer smo ljudje 80 odstotkov časa. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Tako rekoč  nihče ne meri kakovosti zraka v prostorih, kjer smo ljudje 80 odstotkov časa. Foto Shutterstock

Zahvaljujem se dr. Kebru za več kot strokovno podprte in pravilne napotke glede prezračevanja stavb v času epidemije, žal pa na strokovnem področju prezračevanja in primernih sanitarnih pogojev za bivanje v stavbah ni povedal nič novega.

Obveščam ga, da imamo v Sloveniji vrsto predpisov in tehničnih norm, ki natančno določajo, da se mora zrak v bivalnih prostorih mehansko izmenjevati – v stanovanjih celoten volumen v dveh urah, kjer je prisotnih več oseb, pa mora biti izmenjava zraka veliko pogostejša (šole, vrtci, trgovine ...).

O tem dejstvu ne obveščam samo dr. Kebra, ki ni gradbeni ekspert, ampak še posebej projektante, ki te zakonodaje ne upoštevajo, obveščam tehnične izvedence, ki na tehničnih pregledih mižijo, ko gre za navedeno, obveščam upravne organe, ki dajejo gradbena in uporabna dovoljenja za stavbe, ki sanitarno niso primerne za bivanje (že brez epidemije), obveščam investitorje, ki gradijo in prodajajo stanovanja in poslovne prostore, neskladne z navedenim, in obveščam tudi kupce, ki kupujejo stanovanja in poslovne prostore, ki sicer imajo uporabna dovoljenja, nimajo pa zakonsko določenih ustreznih pogojev za bivanje v njih.

Obveščam sodišča, ki so sodila v primerih, ko se predpisi niso upoštevali in so ljudje umrli, pa niso našli krivca, in obveščam tudi Inženirsko zbornico Slovenije, ki ni bila sposobna dati in zahtevati od svojih članov primernega znanja in odgovornosti na tem področju in ki kljub katastrofalnim inženirskim napakam ni (po mojih informacijah) odvzela licence še nobenemu projektantu ali izvedencu. Obveščam NIJZ in Arso, ki meri kakovost zraka v naravnem okolju, kjer smo ljudje največ 15 do 20 odstotkov časa, tako rekoč pa skoraj nihče ne meri kakovosti zraka v prostorih, kjer smo ljudje 80 odstotkov časa.

Navdušen in vesel sem, da končno o potrebi po kakovostnem prezračevanju govorijo pravi ljudje, še kdo drug kot mi, ki od tega živimo in smo v nekakšnem konfliktu interesov, ko po eni strani že desetletja trdimo, pišemo, razlagamo ..., da je treba prezračevanje urediti po veljavnih predpisih, ki se v praksi ne upoštevajo, po drugi strani pa od tega živimo in zato izpademo kot neverodostojni. Namreč, v zraku ni samo novi virus, v slabem zraku so še veliko nevarnejši sovražniki.

Svetovno znani satelitski izobraževalni kanal je izdelal serijo oddaj o svetovnih katastrofah. Eno oddajo je namenil zdravstvenim nevarnostim oziroma posledicam, ki izhajajo iz neustreznega prezračevanja bivalnih prostorov in naslov oddaje je Zamolčana katastrofa.
 

Preberite še:

Komentarji: