Nov volilni sistem mora na referendum! (2)

Zaslužni profesor dr. Novak predlaga, da izberemo evropski volilni sistem.
Fotografija: Danes  gre vse skozi strankarske volilne kuhinje, zato dobimo poslance z »dolgoletno kilometrino«, čeprav nam delajo le škodo.
Foto Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Danes  gre vse skozi strankarske volilne kuhinje, zato dobimo poslance z »dolgoletno kilometrino«, čeprav nam delajo le škodo. Foto Voranc Vogel/Delo

Nov volilni sistem mora na referendum!

Hvala bogu, spoštovani dr. Peter Novak, za vašo pobudo za nov volilni sistem s pomočjo referenduma, ki ste jo opisali v pismih bralcev 17. novembra na 7. strani Dela pod naslovom Nov volilni sistem mora na referendum!.

Slovenska strankokracija očitno ni sposobna storiti ničesar pametnega, kar bi koristilo Sloveniji. Ne vem, zakaj pobuda ni prišla od Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki naj bi predstavljala naše možgane in srce. Kaj ta akademija ni glava vseslovenskega telesa? Zakaj jo imamo? Je morda le sama sebi namen in spi z odprtimi očmi kot zajec v solati? Lahko bi rekla (kot je Napoleon nekoč), »Ilirija, vstani«.

Toda nič od tega. Preprosti narod mora sam in zapuščen plavati po razburkani vodi, ki iz svojih globin, kot vedno, meče z muljem najslabše, kar se je nabralo v njej.

Zaslužni profesor dr. Novak predlaga, da izberemo evropski volilni sistem, po njem volimo svoje poslance za Bruselj, kjer je vedno izvoljen tisti poslanec, ki dobi največ glasov od celotne volilne baze. Danes ni tako, vse gre skozi strankarske volilne kuhinje, zato dobimo poslance z »dolgoletno kilometrino«, čeprav nam delajo le škodo, kot zajci na vrtu.

Spoštovani, na nas je, da uporabljamo svojo pamet za našo skupnost, to je za Slovenijo, kajti brez Slovenije ne bo Slovencev. Izberimo najboljše ljudi, in ne najslabših strank. Zato zahtevajmo referendum za novo volilno zakonodajo. Stara modrost: Kakor si boš postlal, tako boš spal!

Preberite še:

Komentarji: