Prelepa Gorenjska, res, samo prepoceni

Zjutraj sem bil na kavi, ko se je tam ustavil avtobus z reklamo za Vogel. Z njega so se usuli kmetje iz Bohinja.
Fotografija: FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO Jože Suhadolnik

Res je prelepa, tako kot jo opeva pesem, ki jo je skomponiral Avsenik. Zjutraj sem bil na kavi, ko se je tam ustavil avtobus z reklamo za Vogel.

Z njega so se usuli kmetje pastirji iz Bohinja, ki imajo pašo na Pokljuki, in glej ga, zlomka, prisedli so k mizi in začel se je pogovor. Prišli so namreč na predavanje o avtohtoni slovenski kravi ciki. Vse v redu. Pa mi en Bohinjec reče: »Gor bi moral živet, pa da vidiš, kaj počno prišleki s plehom. Hočejo čim bliže do svoje dinastije. A kaj, to ni vse. Nekateri imajo po štiri štirinožce, in ko jih spustijo iz mobilne pločevine, jih odvežejo s povodca in nemalokrat to krdelo napade mojo živino. Za povrh pa – ko prečkajo moj pašnik, ne zaprejo za sabo vrat, pa da ne govorim o nabiranju gob.«

Sam sem se potem zamislil, kako uničujemo našo čudovito naravo. Agencije reklamirajo Bohinj, Bled pa še in še. Upam si trditi, da se prepoceni prodajamo od Soče naprej. Pojdite na izobraževanje k sosedom ali v bankirsko Švico in presenečeni boste, kako globoko boste segli v žep, da se boste smeli sprehajati po brezpotju.

Pa lep pozdrav, poln bohinjskega sira.

Komentarji: