Stoodstotno sonce za en evro več na mesec

V teh dneh smo odjemalci električne energije smo dobili pisma od dobaviteljev.
Fotografija: Zanima me, katera država oziroma države so tiste, ki imajo presežek sončne energije in so jo pripravljene prodajati nam? Foto Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zanima me, katera država oziroma države so tiste, ki imajo presežek sončne energije in so jo pripravljene prodajati nam? Foto Blažž Samec/Delo

V teh dneh smo odjemalci električne energije dobili pisma od dobaviteljev električne energije.

Navedeni dobavitelji električne energije zagotavljajo izbrano energijo, ki bo dobljena brez ogljikovega dioksida in bo prva izbira iz energij, ki bo dobljena iz sončne energije. Že zapis dobavitelja je tak, da skrivoma pove, da bo najprej dobavljena sončna energija, če je ne bo dovolj, bo dodatek energija iz drugih virov. Dejstvo je, da po istem daljnovodu teče pridobljena energija iz sončnih elektrarn in iz drugih elektrarn in je za uporabnika ni mogoče ločiti.

Želim navesti dejstvo v Avstraliji v primerjavi z našim dejstvom. Avstralska država Victoria (z okoli 3,5 milijona prebivalcev) namerava zgraditi orjaški zbiralnik električne energije. Proizvedena moč bo 300 megavatov. Hranilnik energije pa bo imel moč 450 megavatnih ur. Hranilnik se bo napajal iz sončnih in iz vetrnih elektrarn. Zgrajen bo do konca leta 2021. Uporabniki električne energije bodo tako plačevali nižje, in ne višje stroške. Največja sončna elektrarna pri nas bo zgrajena do leta 2022 v Krškem – na površini šestih hektarov z močjo šestih megavatov.

Dejstvo je, da Slovenija uvaža velike količine energije. Posledično bi uvoz sončne energije moral biti velik, ker nas, odjemalcev, je veliko, domače sončne energije pa ni dovolj za vse odjemalce. Zato postavljam vprašanja dobaviteljem: Zanima me, katera država oziroma države so tiste, ki imajo presežek sončne energije in so jo pripravljene prodajati nam? V kolikšni predvideni mesečni količini in v katerih letnih časih ter kako bo sončna energija ločena od drugih energij v istih daljnovodih?

Prosim dobavitelje za javni odgovor na vprašanje, in to čim prej, ker se čas za podpis prijave izteka.
 

Preberite še:

Komentarji: