Na potep po dolini Radovne

V Nedelovi akciji zbiramo predloge, kam se z družino odpraviti na lep izlet, da se naužijemo svežega zraka, lepot in morebiti novega znanja, na koncu pa še potešimo lakoto.
Fotografija: Takole vodi pot, zdaj že asfaltirana, mimo Psnakovega mlina in žage. FOTO Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Takole vodi pot, zdaj že asfaltirana, mimo Psnakovega mlina in žage. FOTO Ljubo Vukelič/Delo

Prejšnji teden je bila uvertura, zdaj gremo na polno! Ponovimo: v novi Nedelovi akciji zbiramo predloge, kam se z družino odpraviti na lep izlet, ki vsebuje vsega ravno prav – bolj ali manj intenzivnega gibanja na svežem zraku, morebiti kake popestritve in na koncu še rešitve za lačne v lokalu, kjer so otroci dobrodošli.

Igrišče s pogledom na pašnike in gore. FOTO Ljubo Vukelič/Delo
Igrišče s pogledom na pašnike in gore. FOTO Ljubo Vukelič/Delo
Iščemo torej izletniške točke, do katerih se pride na aktiven način, s potikanjem po naravi, lepimi razgledi, morebitnimi popestritvami (jezero, plezališče, kolesarska ali učna pot, igrala ...). Vodilo naj bo le to, da se družina razgiba, naužije svežega zraka, uživa v naravnih (in kulturnih) lepotah, ob tem pa želimo še kak predlog, kje v bližini ali celo na izletniški točki sami se da dobro jesti in so tam dobrodošli tudi ponavadi glasni in živahni otroci. V prihodnjih tednih vam bomo na straneh Nedela predstavili nekaj predlogov, ki bodo lahko ne le namig, kaj v nagradni igri pričakujemo od sodelujočih, ampak tudi spodbuda za kak lep jesenski ali poznejši družinski izlet.


Tokrat vas vabimo na gornjo Gorenjsko, v mirno in res lepo ledeniško dolino Radovne znotraj Triglavskega narodnega parka. Dostopna je z dveh strani: iz Mojstrane, do koder pridete, če se vozite proti Kranjski Gori, ali iz idilične vasice Krnica, kjer je še vedno veliko ohranjenih alpskih hiš in ostalin, ki kažejo, kako se je nekdaj živelo v teh krajih. Čez lesen most se v dolino lahko peljete z avtom ali pa tam presedlate na kolesa in krenete po približno 16-kilometrski kolesarski poti, katere velik del je, zlasti poleti, v blagodejni senci gozdov.
 

Od stare lipe do domačega sira


Na poti se vrstijo naravne in kulturne znamenitosti, vse so na kratko popisane in označene z informacijskimi tablami; če se ob njih ustavljamo, nam bo kolesarjenje vzelo med poldrugo in poltretjo uro. Tako si lahko ogledate zelo staro Gogalovo lipo, kraški izvir Lip­nik pod navpično, 250 metrov visoko steno Lipne peči, Psnakovo žago in mlin, fužine, kjer so do leta 1901 talili železo s kok­som, požgano Radovno, ki z ostanki Smolejeve domačije in spomenikom opominja na tragični dogodek iz leta 1944. Na poti se lahko na kmetiji Klemenak založite z domačimi mlečnimi izdelki ...

Jezero Kreda, obdano s travniki, gozdom in gorami. FOTO Ljubo Vukelič/Delo
Jezero Kreda, obdano s travniki, gozdom in gorami. FOTO Ljubo Vukelič/Delo


Obvezen postanek mora biti pri svojevrstnem jezeru Kreda, kjer so še pred tremi desetletji kopali kakovostno kredo, nato pa je jamo zalila voda, ki poleti ponuja blagodejno osvežitev. Vreden ogleda je tudi etnografski muzej na prostem, Pocarjeva domačija, ki je ena najstarejših v TNP. Pri njej lahko začnemo tudi za dobro uro dolg, a lahek krožni sprehod, med katerim si ogledamo značilne grbinaste travnike, pašnike s konji in kravami pod vencem mogočnih Julijcev, ter se skozi gozd vrnemo do domačije. Lahka pohodniška pot vodi tudi na Jerebikovec in Mežaklo, druge pa zavijejo že močno v hrib in so primerne za zahtevnejše pohodnike in alpiniste.


Dober tek in tek naokoli


Ko se začne oglašati želodec, imamo najmanj dve možnosti: Pr' Psnak, na dobrih štiristo let stari domačiji, ki je zdaj turistična ekokmetija s tremi apartmaji, pripravljajo znamenite ajdove krape, polnjene s skuto, ob koncih tedna se da dobiti tudi prave kmečke krofe in menije, pripravljene po tradicio­nalnih receptih, domače narezke, govedino, klobaso, domače kislo mleko ... Otroci so seveda dobrodošli in imajo dovolj prostora za gibanje na prostem, guganje, opazovanje živine na paši ... Druga možnost je, da jo mahnete v spodnji del doline Krme, h Kovinarski koči, katere okolica je eno samo (tudi opremljeno) igrišče, tudi tam pa ne manjka dobre hrane.

Ajdovi krapi v domači gostilni Pr' Psnak. FOTO Ljubo Vukelič/Delo
Ajdovi krapi v domači gostilni Pr' Psnak. FOTO Ljubo Vukelič/Delo


Odvisno, s katere strani boste prispeli, ampak če greste od Mojstrane v smeri Bleda navzdol, si lahko v Krnici ogledate, kako se Radovna prav tam izteče in nato nadaljuje do Blejskega vintgarja – z njo pa lahko tudi vi –, kjer se kot slikovit slap Šum izlije v Savo Dolinko. Otroci bodo navdušeni.

Komentarji: