Najtanjši otroški stol na svetu

Samo 27 milimetrov širok oziroma ozek zložljiv otroški stol je plod slovenskega znanja, materialov in izdelave.
Fotografija: Dejan Rojko in njegov izum. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Dejan Rojko in njegov izum. FOTO: Tadej Regent

Verjetno se je vsak starš, pa tudi marsikateri stari starš ali kdo drug, ki skrbi za majhnega otroka, znašel pred vprašanjem, kam dati otroka v majhnih toaletnih prostorih, kabini za preoblačenje v trgovini z oblačili in podobnih tesnih prostorih, kamor ni mogoče z otroškim vozičkom. Rešitev obstaja in je celo plod slovenskega znanja, materialov in izdelave.

Pred težavo, kam z otrokom, se je pred časom srečala prijateljica 36-letnega magistra strojništva Dejana Rojka. Pravzaprav se ni srečala ona, ampak ženska, ki jo je na letališču v Moskvi prosila, naj ji popazi na otroka, ko je šla na stranišče. Z možem sta Rojku, s katerim se dolgo poznajo, predstavila idejo, da bi naredili stol za tesna stranišča. Takole anekdotično se začne zgodba, ki je privedla do nadvse zanimivega izdelka, zložljivega otroškega sedeža Nest.
 

Trije meseci


Na Rojka se seveda nista obrnila po naključju, saj so inovacije in dizajn, kakor pravi, njegovo življenje. Če ste se kdaj spraševali, kdo si je izmislil sisteme v garažnih hišah, s katerimi z zelenimi lučmi označujejo prosta mesta, kjer je mogoče parkirati, zdaj poznate (vsaj) del odgovora. Podjetje Versor, katerega direktor je Dejan Rojko, je v Sloveniji s tem sistemom opremilo parkirišča mariborskega Europarka in kliničnega centra ter ljub­ljanskega hotela Mons in parkirno hišo Meksiko. Versorjeve sisteme uporabljajo v Italiji, Mehiki, Rusiji, Savdski Arabiji, Ukrajini in Združenih državah Amerike.

Zamisel otroškega stolčka za tesne kabine se je zdela Rojku zanimiva. Prijatelja sta mu predlagala fiksno sedišče, pritrjeno na steno, vendar so kabine ponavadi tako ozke, da je v njih komaj mogoče odpreti vrata, zato fiksno sedišče zanje ni primerno. Zadeve se je bilo treba lotiti drugače.

Začel je razmišljati, kako narediti stol, ki bo kos obremenitvam in bo hkrati dovolj tanek, da bodo kabino normalno uporabljali tudi tisti, ki otroškega stola ne potrebujejo. Naredil je prototip zložljivega stola – zložen je širok oziroma ozek le 27 milimetrov –, iz katerega se povsem preprosto odpre sedalo, skladno z vsemi standardi za otroške stole.

Nest ni samo uporaben, ampak tudi lep. FOTO: Tadej Regent
Nest ni samo uporaben, ampak tudi lep. FOTO: Tadej Regent


Od takrat, ko je prijel v roke svinčnik in papir, do izvedbe, se pravi začetka prodaje, so minili samo trije meseci. »Je pa res, da so bili to naporni trije meseci, z veliko neprespanih noči, saj delam večinoma ponoči. V tem času smo naredili dizajn, konstrukcijo, naštudirali proizvodni proces, našli proizvajalca in naredili prvo serijo petdeset stolov. Moj moto je, da se ne lotim projektov, ki jih ni mogoče preizkusiti na trgu v treh mesecih. Prve stole smo prodali lani decembra,« pravi Rojko.

Trg je testiral, še preden so dokončali prvo serijo. Zložljivi stol je predstavil odgovornim v mariborskem Europarku, s katerimi je sodeloval že prej. »Bili so navdušeni, povedal sem jim ceno, z njo so se strinjali in imeli smo prvega kupca,« je povedal štajerski inovator, ki stanuje pod obronki Pohorja v Hočah. Europark je del Sparove verige nakupovalnih centrov SES, zato bodo imeli zložljive stole kmalu tudi v ljubljanskem Cityparku, celjskem Citycentru in najbrž v njihovih centrih v tujini.

Trgovskim centrom ni treba posebej razlagati, zakaj je Nest dober zanje. »Če nekdo na stranišču ali med pomerjanjem oblek ne bo imel kam varno odložiti otroka, bo šel verjetno prej domov ali sploh ne bo prišel, kar je za trgovce seveda izguba. Mladi starši so zelo pomembne stranke. Ko opazijo stol Nest, dobijo občutek, da so dobrodošli, da nekdo razmišlja o njih, da poskrbi zanje in za njihovega otroka. Če kdo gleda na svet predvsem skozi številke, pa si lahko tudi hitro izračuna, koliko več časa bo mlada mama zaradi našega stola preživela pri njih in zato več porabila. Vendar so naš cilj predvsem družbeno koristni izdelki,« je zatrdil Rojko.Zložljivi stol, pravijo, da je najtanjši otroški stol na svetu, so poimenovali Nest po angleškem imenu za gnezdo. »Gnezdo je varno, je iz naravnih materialov, je konstrukcijsko zapleteno. Vse to velja tudi za naš izdelek,« je povedal Rojko o imenu, ki se ga je spomnila njegova boljša polovica.

 

Domače


Zložljivi otroški stol Nest je iz naravnih materialov. Predvsem iz lesa, elementi za sklapljanje in vijaki za pritrjevanje na steno – pritrdi se s tremi vijaki in v kompletu s stolom so različni vijaki za pritrditev na stene iz različnih materialov – pa so iz nerjavnega jekla. »Ker smo ga najprej namenili za stranišča, smo morali izbrati materiale, odporne proti rjavenju,« je izbiro materialov razložil konstruktor.

Oblikovanje, konstruiranje, se pravi razvoj, in prodajo izvaja podjetje Kvadro Studio, start-up, ki so ga ustanovili za skrb nad Nestom. V njem sta zdaj dva zaposlena, skupno je ekipa štiričlanska. Znanje je torej slovensko. Tako kot vse drugo.Osnovni material stola je, kot rečeno, les. Zanj se je Rojko odločil, ker je do ljudi in okolja prijazen material, topel, razgradljiv. Dejansko gre za vezano ploščo iz furnirja bukve. Ker Kvadro Studio ni proizvodno podjetje, pri izdelavi sodelujejo z mizarskim podjetjem s Štajerske. To skrbi za vse, povezano z lesom, tudi nabavo furnirja za vezane plošče. Na trgu takšne, kot so jo potrebovali, ni bilo, zato jo mizarsko podjetje izdeluje samo, iz slovenskega bukovega lesa. Potem les tudi obdela in stole sestavi. Gre za priznano podjetje, saj sodeluje tudi pri izdelavi stolov legendarnega oblikovalca Nika Kralja, na primer kultnega stola Rex.

Končna kontrola kakovosti je spet stvar Kvadro Studia, saj je varnost pri izdelkih za otroke najpomembnejša in pri njej ne more in ne sme biti nobenih kompromisov. Stol je kljub temu, da je izjemno tanek, zelo zanesljiv in ustreza vsem standardom Evropske unije za otroške stole, kar je s testiranji potrdil tudi oddelek za lesarstvo biotehniške fakultete v Ljubljani. »Testi so zelo zahtevni; med drugim so nanj z višine sedem centimetrov petstokrat spustili težo 27 kilogramov in ga za dalj časa statično obremenili s težo 40 kilogramov. Zato njegova certificirana nosilnost, da lahko v njem sedijo otroci, težki do 15 kilogramov, gotovo drži. Lak mora biti do otrok prijazen in tako naprej,« je povedal Rojko.

 

Načrti


Stol so začeli izdelovati pred dobrega pol leta. Ker gre za popolno inovacijo na trgu, konkurence za zdaj nimajo in se je niti ne bojijo, saj imajo pred morebitnimi novimi igralci veliko prednost v razvoju, od surovin do celotnega izdelka ter pri certifikatih varnosti. Do zdaj so izdelali in prodali približno 300 »gnezd«. Če bi bilo treba, Rojko pravi, da bi jih lahko naredili tudi tisoč na mesec. Največji kupec so trenut­no trgovski centri, hoteli in kopališča, nekaj jih je tudi v avtokampih. V začetku prihodnjega leta jih bodo začeli nameščati v stranišča bencinskih servisov dveh največjih slovenskih naftnih trgovcev, kjer bi lahko postali, tako kot mize za previjanje, del standardne opreme.

Poleg stranišč in kabin za preoblačenje je Nest po mnenju Rojka zelo uporaben tudi na kopališčih ob bazenih. Starši bi lahko otroka posadili v stol na steni ob vodi in malce zaplavali brez skrbi, hkrati pa bi ga ves čas videli in, kar je še bolj pomembno, malček bi videl njih. Ustvarjalec Nesta si zelo želi, da bi začeli njegove stole nameščati v restavracijah McDonald's, saj je med njihovimi strankami veliko družin z majhnimi otroki.

Drugi potencialni kupci so neposredni uporabniki, torej starši. V manjšem stanovanju se preprosto pritrdi na steno in se uporablja kot drugi otroški stoli, pri tem pa zložen porabi bistveno manj prostora. Podobno, zaradi prihranka prostora v primerjavi z drugimi stoli, je primeren za avtodome, prikolice, mobilne hiške. Velik potencial vidijo v sobah, ki jih oddajajo po sistemu A‌i‌r‌b‌n‌b‌. Še posebno zato, ker je Nest tudi lep in ni vizualno moteč za tiste, ki ga ne potrebujejo. »Gost v sobi takoj opazi, da se je nekdo potrudil za njegovo dobro počutje. Na steni ne visi kos cenene azijske plastike, ampak vrhunsko oblikovan in zelo kakovosten izdelek,« meni Rojko.Največ Nestov je v Sloveniji, nekaj pa jih je že v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici, na Hrvaškem in Madžarskem. Sogovornik je posebej omenil, da je eden tudi v stalnem premikanju, na jahti.

Ker so njihovi načrti za prihodnost večji, načrtujejo več distributerjev v različnih državah, na primer v Rusiji. Vsekakor pa ne bodo ostali samo pri tem stolu, saj nameravajo družino Nest razširiti z drugimi izdelki. Prototip prvega med naslednjimi ima Rojko že v svoji delavnici in ga bodo začeli prodajati oktobra. V primerjavi s tem, ki je zdaj v prodaji in je s ceno približno 220 evrov namenjen predvsem podjetjem, ki ga vključijo v svojo ponudbo, bo novi z nižjo ceno namenjen predvsem neposrednim uporabnikom, torej družinam z majhnimi otroki.

Komentarji: