Seks, laži in Washington

Ljubezenske in druge drame na Capitol Hillu in v Beli hiši.
Fotografija: Politično kariero demokratke Katie Hill je pokopal spolni škandal z žensko.
Odpri galerijo
Politično kariero demokratke Katie Hill je pokopal spolni škandal z žensko.

 
New York - Seks se prodaja, pravi eno najbolj železnih pravil oglaševanja in rumenega tiska, v ameriški prestolnici Washington pa resničnost pogosto presega telenovele. Ljubezenski trojček z možem in praktikantko je pravkar pokopal politično kariero kalifornijske kongresnice, preiskovalec spolnih zločinov vogatih in vplivnih Ronan Farrow pa s prstom spet kaže na nekdanjega predsednika Billa Clintona. In ko gre za škandale, ni nikoli zelo daleč niti sedanji predsednik Donald Trump, ki ga toži avtorica in svetovalka E.Jean Carroll.

»Opravičujem se vsem mladim, ki so v meni videli odsev svojih sanj, opravičujem se vsem, ki sem jim dajala upanje v najtemnejšem obdobju naše zgodovine,« se je od svoje politične kariere v ameriškem kongresu poslavljala Katie Hill. 32-letna demokratka z najtemnejšim obdobjem ameriške zgodovine seveda misli na vladavino republikanskega predsednika Donalda Trumpa in je svoje služenje v predstavniškem domu zaključila z glasovanjem za preiskavo o njegovi razrešitvi, a se mora zdaj ubadati z drugimi težavami. Odstopiti je morala namreč zaradi golih fotografij z mlado sodelavko, ki jih je posnel njen mož. Ta trdi, da so krivi hekerji, a politični karieri njegove žene ni več pomoči. 

Ne le da fotografije kažejo očitno kršenje kongresnih prepovedi razmerij s sodelavci, posnete so bile na obletnico terorističnih napadov na New York in Washington ter na intimnem mestu razkazujejo tetovažo, zelo podobno nacističnemu železnemu križcu, pa tudi kajenje sumljive vodne pipe še pred legalizacijo marihuane. Hillova se je po razhodu z možem in sodelavko menda zapletla še z vodjo svoje finančne kampanje. V slogu gibanja #MeToo za publiciteto krivi maščevalnega soproga, a se mnogi muzajo, da je v tem primeru kalifornijski način življenja prestopil vse meje.
 

Trump v Clintonovem slogu


Eden od resničnih pionirjev gibanja za razkrivanje spolnih zločinov bogatih in vplivnih Ronan Farrow se po Harveyju Weinsteinu osredotoča na nekdanjega predsednika Billa Clintona. Verjame, da je ta leta 1978 posilil Juanito Broaddrick ter da bi bilo treba zaradi novih spoznanj obtožbe spet osvetliti. Broaddrickova je leta 1999 demokratsko Belo hišo tožila za morebitne dokumente o svojem primeru, a je sodišče tožbo zavrnilo. Sodne težave v slogu Clintonove dokazane afere z Monico Lewinsky pa se obetajo sedanjemu republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu. Znana avtorica in svetovalka ljudem v težavah E. Jean Carroll še vedno hrani obleko iz kabine za preoblačenje v newyorški veleblagovnici, kamor jo je sredi devetdesetih let minulega stoletja, kakor trdi, zvabil in tam posilil Trump.

Svetovalka E. Jean Carroll trdi, da jo je Trump pred leti posilil. Zdaj ga toži zaradi laži.
Svetovalka E. Jean Carroll trdi, da jo je Trump pred leti posilil. Zdaj ga toži zaradi laži.


Predsednik zanika, da bi »to osebo« kdaj srečal, pa čeprav obstaja fotografija obeh na nekem sprejemu, Carrollova pa ga zdaj toži zaradi laganja. Pravi, da ji je to naredilo tudi poslovno škodo, število ljudi, ki jo prosijo za zaupno pomoč, se je prepolovilo. Bela hiša odgovarja, da hoče Carrollova samo očrniti predsed­nika, a morda sporni republikanec nad temi obtožbami ne bo mogel zamahniti z enako lahkoto kot nad drugimi podobnimi iz preteklosti. Carrollovo bo na sodišču zastopala odvetnica Roberta Kaplan, ki slovi po sodnih uspehih, med drugim je pomagala k ameriškemu priznanju istospolnih porok.
 

Somalijka dviguje prah


V prvo vrsto sedanjih političnih zakonolomilcev se hitro prebija še kongres­nica iz Minnesote Ilhan Omar, ki se je pravkar ločila od očeta svojih treh otrok. Propada tudi zakon njenega domnevnega ljubimca in sodelavca Tima Mynetta, ki so ga paparaci večkrat zalotili ponoči v kongresničinem stanovanju. Begunka iz Somalije konservativni del ZDA redno razburja s svojimi političnimi stališči, vse pa je že prej presenečala s svojim osebnim življenjem. Z dosedanjim možem Ahmedom Hirsijem se je enkrat že poročila in ločila vsaj v skladu z običaji islamske vere, če že ne tudi uradno, in se vmes poročila z britanskim državljanom Ahmedom Elmijem. Ta je lahko zaradi tega priročno ostal v ZDA in republikanski predsednik Trump je ostal osamljen v namigovanjih, da je Elmi v resnici njen brat. Omarjeva to odločno zanika, kongresnica z vedno pokrito glavo pa vsekakor dokazuje, da zna biti tudi njena veroizpoved manj zapeta.
◀ ◀ Demokratska kongresnica Ilhan Omar dviguje prah s političnim in zasebnim življenjem.
◀ ◀ Demokratska kongresnica Ilhan Omar dviguje prah s političnim in zasebnim življenjem.


Zdaj ji očitajo še plačevanje potnih in drugih stroškov za domnevnega ljubimca iz sredstev svoje politične kampanje. Če je več kot 300 tisoč dolarjev res porabila za zasebne zadeve, ji grozijo pravne in politične posledice, tako kot v vseh omenjenih primerih pa trpi tudi njena politična verodostojnost.

Komentarji: