Škandal, če je le mogoče

Podelitve oskarjev vsako leto poleg nagrad za izvrstne dosežke v filmski industriji poskrbijo tudi za obilico vznemirjenja.
Fotografija: Zmešnjava ob podelitvi oskarja za najboljši film: Dežela La La ali Mesečina? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zmešnjava ob podelitvi oskarja za najboljši film: Dežela La La ali Mesečina? FOTO: Reuters

Zmeda z lističi na predlanski prejemnika kipca za najboljši film – namesto Mesečine naj bi ga dobila Dežela La La – ni bila prvi škandal, saj so se ti vrstili od samega začetka. Tako je denimo scenarist Dudley Nichols filmsko srenjo razburil že na peti podelitvi oskarjev, ko je zavrnil nagrado iz solidarnosti z društvom hollywoodskih pisateljev. Tarča hollywoodskih opravljivcev je bila običajno Elizabeth Taylor, zlasti po razkritju njenega razmerja z Eddiejem Fisherjem, ki je bil takrat poročen z Debbie Reynolds, je zavrelo. Tudi Sidney Poitier, prvi temnopolti igralec, ki je prejel oskarja za glavno vlogo, je izzval razburjenje z izjavo, da »je bilo dolgo potovanje do tega trenutka«, rasiste je razburil poljub, ki ga je Anne Bancroft stisnila na Poitierovo lice. Do druge takšne nagrade za Afroameričane je moralo spet preteči 30 let: leta 2001 je oskarja dobil Denzel Washington za glavno vlogo v filmu Dan za trening (Training Day).

Susan Sarandon, Tim Robbins in Richard Gere so si na odru vzeli čas za minuto politike – prva dva sta spregovorila o odnosu do okuženih z virusom HIV, Gere je protestiral proti kitajski zasedbi Tibeta. Vse tri so »do konca življenja« izgnali z Oskarjev, v resnici pa le do takrat, ko je bila Susan Sarandon leta 1996 nominirana za najboljšo stransko vlogo v filmu Zadnji sprehod (Dead Man Walking), Robbins pa je 2004 prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca v Skrivnostni reki.
 

Škandali na rdeči preprogi


Med največje škandale na podelitvah kipcev se še danes uvršča vodenje Davida Lettermana, ki je bil menda daleč najslabši gostitelj vseh časov. Čeprav je bil kot voditelj priljubljene tv-oddaje Late Show na vrhuncu slave, je bilo takoj, ko je stopil pod žaromete, jasno, da mu ne bo uspelo pritegniti občinstva. Začelo se je z neprimernim poigravanjem z imeni Ume Thurman in Oprah Winfrey in se razvilo v popoln polom. Podeljevanje je leta 1974 zmotil gol moški, ki je stekel čez prizorišče, leta 2002 pa je vse pretresel vzklik takrat »poredne« zvezdnice Angeline Jolie: »Tako zaljubljena sem v svojega brata.«Za svojevrsten škandal velja odnos Woodyja Allena do nagrade in same razglasitve, čeprav je sam prejel kar štiri kipce in bil nominiran 24-krat. Znameniti igralec in režiser se je dolga leta izogibal prireditvi, saj v oskarje »ni verjel« in je leta 1973 celo izjavil, da je celoten koncept nagrajevanja »trapast«. Prvič se je slovesnosti udeležil leta 2002, po terorističnem napadu 11. septembra leto prej, zaradi česar je bila podelitev izjemoma v New Yorku. Zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju je zdaj videti, da se tudi v prihodnje ne bo več sprehajal po rdeči preprogi. Tistega leta je oskarja za najboljšega igralca prejel tudi najmlajši igralec doslej – Adrian Brody, za pretresljivo upodobitev portreta Władysława Szpilmana v filmu Pianist, mojstrovini Romana Polanskega o življenju v varšavskem getu. Najmlajša dobitnica oskarja nasploh je bila 10-letna Tatum O'Neal, hči Ryana O'Neala, ki je blestela v stranski vlogi v filmu Papirnati mesec.

Pevka Björk je na rdeči preprogi valila labodja jajca. FOTO: Reuters
Pevka Björk je na rdeči preprogi valila labodja jajca. FOTO: Reuters
Vznemirjale so tudi damske toalete: Cher je s črno obleko, ki je več odkrivala kot prikrivala, moškim jemala dih kot nominiranka za vlogo v filmu Maska, islandska pevka Björk, kandidatka za najboljšo pesem v filmu Plesalka v temi (Dancer in the Dark), pa se je napravila v laboda, ki je na preprogi slavnih valil jajca.

Rdeča preproga, po kateri se vsako leto sprehodi svetovna filmska smetana, je že sama po sebi svojevrstna znamenitost. Njena barva, ki ji pravijo akademsko rdeča, je zaščitena in ta odtenek se ne sme pojaviti nikjer drugje. Meri približno 15.000 kvadratnih metrov, za njeno postavitev pa se 900 delovnih ur trudi 18 delavcev. Pravilo je, da vsako uporabijo le enkrat in jo po prireditvi uničijo, podjetje Georgia's Signiture System Group pa izdela novo.

Tudi način, na katerega so lahko posneti filmi, ki se potegujejo za oskarja, je natanko določen. Ne smejo biti denimo krajši od 40 minut, posneti morajo biti na 35- ali 70-milimetrskem filmskem traku, natančno sta določeni tudi ločljivost in ostrina slike.
In še nekaj podrobnosti o kipcu: leta 1928 ga je oblikoval umetniški direktor MGM Cedric Gibbons, prvič pa ga je tridimenzionalno upodobil losangeleški kipar George Stanley. Kipec predstavlja viteza s križarskim mečem v roki, ki stoji na filmskem kolutu, pet krogov na podstavku pa predstavlja pet vej akademije – igralce, režiserje, producente, tehnično osebje in scenariste. O izvoru imena kroži kar nekaj teorij, najbolj priljubljena pa je razlaga, da je poimenovan po možu igralke Betty Davies, ki je duhovito pripomnila, da jo kipec spominja nanj, ko pride zjutraj izpod tuša.
 

Rekordi vseh vrst


Najstarejši oskarjevec v zgodovini podelitev – prva je bila daljnega leta 1929 – je bil Christopher Plummer, ki je bil ob prejemu nagrade za najboljšega stranskega igralca leta 2010 star 82 let. Lani je znova kandidiral, tokrat v filmu Ridleyja Scotta Ves denar sveta (All The Money in the World), v katerem je v vlogi milijonarja Johna Paula Gettyja v zadnjem hipu nadomestil Kevina Spaceyja, ki je moral zaradi spolnih škandalov snemanje zapustiti.

Halle Berry – prva temnopolta prejemnica oskarja za glavno žensko vlogo – in Denzel Washington, ki je oskarja za glavno moško vlogo prejel kot drugi Afroameričan. FOTO: Reuters
Halle Berry – prva temnopolta prejemnica oskarja za glavno žensko vlogo – in Denzel Washington, ki je oskarja za glavno moško vlogo prejel kot drugi Afroameričan. FOTO: Reuters
Med rekordi, ki jih beležijo v ameriški filmski akademiji, je tudi najkrajši govor na podelitvi nagrad. Ta čast pripada igralcu Joeju Pesciju, ki je bil tako pretresen, da preprosto ni mogel izustiti več kot nekaj besed. Leta 1991 si je priigral oskarja za stransko vlogo psihopatskega morilca Tommyja de Vita v filmu Dobri fantje (Goodfellas) Martina Scorseseja, vse, kar je lahko v soju žarometov dejal, pa je bilo: »V veliko čast mi je. Hvala.« Za najbolj čustveno od vseh pa velja Halle Berry (oskar za glavno vlogo v Balu smrti, Monster's Ball), ki se je prejetju kipca razjokala. Za presenečenje je nič kriva igralka poskrbela že naslednje leto, ko je sama podelila oskarja Adrienu Brodyju, on pa jo je presenetil s strastnim poljubom.

Med svojevrstne rekorderje podelitve sodita Marlon Brando in Robert De Niro, ki sta edina prejela oskarja za isti lik – oba sta upodobila Vita Corleoneja, in sicer v Botru (1972) in Botru II (1974). Marlon Brando je bil s 47 leti na vrhuncu kariere in je izvrstno upodobil mafijskega botra, Robert De Niro pa je nastopil v vlogi mladega Corleoneja in si kot mlad igralec s to vlogo utrl pot slave. Oba pa sta na podelitvi manjkala – Brando je na oder poslal indijansko igralko Sacheen Littlefeather in tako oskarja zavrnil, tudi zaradi položaja Indijancev v ZDA, kipec za De Nira pa je prevzel režiser Francis Ford Coppola.

Edini igralec, ki je prejel tri kipce za najboljšo glavno vlogo do zdaj, je Daniel Day Lewis – prvega leta 1990 za film Moje levo stopalo in drugega leta 2008 v filmu Tekla bo kri. Leta 2013 se je v zgodovino zapisal kot prejemnik tretjega kipca za vlogo Lincolna. Igralec se je sicer že upokojil, vendar je bil lani nominiran za svojega četrtega oskarja za vlogo v Fantomski niti (Phantom Thread).
 

Od diamantne ogrlice do hrane za pse


Rekorderka med igralci obeh spolov je zagotovo Meryl Streep z največjim številom nominacij v zgodovini nagrade. Z lansko nominacijo za najboljšo žensko vlogo v filmu Zamolčani dokument (The Post) je dosegla magično številko 21. Oskarje je prejela še za filme Kramer proti Kramerju (1979), Sofijina odločitev (1982) in Železna lady (2011).

Med največje krivice uvrščajo poznavalci usodo filma Gora Brokeback, ki je bil največji favorit za najboljši film, lovoriko pa je odnesel Usodna nesreča (Crash).

Greta Gerwig, lanska prejemnica oskarja za režijo. FOTO: Reuters
Greta Gerwig, lanska prejemnica oskarja za režijo. FOTO: Reuters
Medtem ko so oskarje za najboljšo režijo tradicionalno prejemali moški, je lani 7000 glasovalcev vendarle na piedestal postavilo žensko: Greta Gerwig, ki je dobila kipec za režijo filma Lady Bird, je bila komaj peta ženska, nominirana za to nagrado, in prva po Kathryn Biggelov, ki ga je leta 2010 osvojila za film Bombna misija (The Hurt Locker). Rachel Morrison, direktorica fotografije pri celovečercu Mudbound, pa je postala prva nominiranka v kategoriji najboljši film.

Vsi nominiranci in nagrajenci si poleg oskarjev, ki so seveda najbolj zaželeni, lahko obetajo še drugih bogatih nagrad. Lani denimo, so vrečke, ki so jih prejeli, vsebovale darila v skupni vrednosti milijon evrov, prispeva pa jih podjetje Distinctive Assets. Med njimi so denimo vavčer za 12-dnevno potovanje v Tanzanijo, dopust na Havajih, pa tudi lepotni izdelki in posebna hrana za domače živali, darilni boni za osebnega trenerja, potovanje v Grčijo, kuharska knjiga, izdelki za hujšanje in – diamantna ogrlica za povrhu.

Komentarji: