Z Nedelovo nagradno igro v šolo

Naša akcija, v kateri bomo deset nagrajencev razveselili s kompletom šolskih potrebščin, se bo kmalu iztekla.
Fotografija: Poskrbite, da se bo otrok šole veselil, ne pa trepetal pred novo izkušnjo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Poskrbite, da se bo otrok šole veselil, ne pa trepetal pred novo izkušnjo. FOTO: Shutterstock

Do konca počitnic je še lep kos avgusta, ki ga boste, upamo, preživeli v prijetnem dopustniškem razpoloženju ali vsaj razbremenjeni običajnih skrbi, s katerimi se družine spopadajo med šolskim letom. A kljub temu vas moramo spomniti prav na slednje. Naša akcija, v kateri bomo deset nagrajencev razveselili s kompletom šolskih potrebščin za prvo triado osnovne šole, se bo namreč kmalu iztekla.
 

Za prvo triado


Še do torka, 13. avgusta, imate čas, da se potegujete za Nedelovo nagrado in si morda malo zmanjšate skrbi in opravke, ki se praviloma znajdejo na starševskem urniku ob začetku vsakega šolskega leta. Mnogim staršem so zadnji avgustovski in prvi septembrski dnevi pogosto prava mora, saj je treba nakupiti vse ali še zadnje učbenike, zvezke in potrebščine, da bodo njihovi nadobudneži šolski prag prestopili opremljeni tako, kot je treba. Če boste izpolnili spodnjo prijavnico ali tisto, ki jo objavljamo na spletu na promo.delo.si/torba, se boste potegovali za enega od desetih kompletov šolskih potrebščin za prvo triado osnovne šole, v katerem so torba, barvice, voščenke, flomastri, škarje in zvezki različnih motivov.


Z nekaj sreče bo ena od nagrad vaša, s tem pa vam bo prihranjen tudi del vsakoletnih skrbi. Starši boste mirnejši, kar pa nikakor ne velja za vaše otroke. Mnogi z velikim vznemirjenjem pričakujejo vrnitev v šolske klopi in se veselijo, da bodo po dolgem premoru spet srečali sošolce, učenja pa seveda večina malo manj. Še bolj vznemirjeni so tisti šest- ali sedemletniki, ki se v šolo odpravljajo prvič. Razburjeni so, po eni strani se velikega dneva veselijo, po drugih jih je strah.
 

Majhni triki


Strokovnjaki imajo obilico nasvetov, kako prvošolčku pregnati skrbi in ga čim bolje pripraviti na ta dan. Najprej – in to velja za vse šolarje – pa bo treba opustiti počitniško razposajenost, razpuščenost in »ponočevanje« ter otroka pripraviti na vsakodnevno rutino, h kateri sodita tudi pravočasen odhod v posteljo in zadostna količina spanja.

Nekateri strokovnjaki staršem predlagajo, naj se z otrokom še pred začetkom pouka večkrat zapeljejo mimo šolske stavbe, da mu bo postala bolj domača. Smiselno je opazovati njegove odzive, ko beseda nanese na šolo, in primerno odgovoriti nanje. Morda bo treba pregnati njegove dvome, mu pojasniti, da imajo črvičke v trebuhu tudi drugi otroci, ki se prav tako počutijo negotovo, morda pa bo vaša naloga le z njim deliti veliko veselje in vznemirjenje pred novim obdobjem v njegovem življenju, ko bo v svojih očeh tako rekoč kar čez noč zrasel. Za lažji prehod v novo okolje lahko še med počitnicami domov k igri povabite bodočega sošolca, da si bosta otroka v oporo in se bosta morda prvi dan drug ob drugem odpravila v hišo učenosti. Smiselno je spodbujati otrokovo samostojnost tako pri pripravljanju šolske torbe kot skrbi za oblačila in higieno. Naj bo zraven, ko boste označevali zvezke in knjige, dovolite mu, da sodeluje po najboljših močeh, in ga čim prej pripravite na samostojno šolsko delo. Naj odrasli ne pozabijo, da je šola predvsem otrokova skrb.
 

Spodbudno


Starši in morda tudi stari starši imajo ključno vlogo pri ustvarjanju pravega razpoloženja in odnosa do šole in učenja. Če znajo otroka navdušiti nad dejstvom, da bo postal šolar, mu vzbuditi radovednost za spoznavanje novih področij in navezovanje novih prijateljstev, se bo na novo pot verjetno odpravil dobro razpoložen, odprt za nove izzive. Morda mu bo lažje, če mu boste brali zgodbe o tem, kako so drugi otroci doživeli ta pomembni dan ali kako poteka šolski dan. Gotovo pa ga bodo zanimale tudi vaše izkušnje, in če le znate spomine prikazati na humoren način, bo to za otroka najboljša popotnica.
Vsekakor pa si na prvi šolski dan vzemite čas za svojega prvošolčka in ga pospremite čez šolski prag. Ko bo prvi »delovni« dan za njim, pa preživite sproščeno popoldne, morda na igrišču ali si privoščite sladoled, kakor je šolarju ljubo. Naj ostane prvi šolski dan lepo zapisan v njegovem spominu. U. I.

Komentarji: