Zlatnik za vsak pravilen odgovor

Z urednico portala UČIMse.com Hemo Vasle smo se pogovarjali o mednarodnih nagradah za ta in še en projekt Mladinske knjige, tj. komplet gradiv za prvošolce.
Fotografija: Nagrajeni portal UČIMse.com ponuja plovbo po morju znanja, pravi njegova urednica in profesorica matematike Hema Vasle. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Nagrajeni portal UČIMse.com ponuja plovbo po morju znanja, pravi njegova urednica in profesorica matematike Hema Vasle. FOTO: osebni arhiv

Sedanja generacija osnovnošolcev je bolj kot katera koli prej zlita s spletom. Med karanteno še toliko bolj. Brezplačnih vsebin tako za kratkočasenje kot učenje je veliko, zato je pravi izziv izbrati zares kakovostne.

S profesorico matematike Hemo Vasle smo se pogovarjali o dveh nagrajenih izobraževalnih projektih v okviru Mladinske knjige, kjer je zaposlena. Portal UČIMse.com, ki nastaja tudi pod njeno uredniško taktirko, in komplet učnih gradiv za prvošolce iz te založbe sta namreč pred kratkim prejela mednarodni priznanji.
 

Kot urednica ste med drugim odgovorni za področje matematike. Kako dolgo ste jo poučevali in kje? Med drugim ste bili zaposleni na ljubljanski Gim­naziji Jožeta Plečnika.


Res je. Tri leta sem bila učiteljica matematike na gimnaziji, v osnovni šoli dve leti ter v poklicni šoli leto in pol. Vesela sem, ker imam konkretne izkušnje na vseh ravneh, kar mi pri sedanjem delu pride zelo prav. Letos sem prevzela tudi uredništvo portala UČIMse.com. Vsak urednik skrbi za interaktivne naloge pri svojem predmetu, jaz pa poleg tega znotraj razvojne skupine skrbim za komunikacijo z uporabniki, dogovore o novostih in bdim nad portalom.


Matematika je za nekatere bila ali je še bavbav, drugi jo obožujejo. Bistveno je, kakšen odnos imajo do tega predmeta učenčevi starši in tudi prvi učitelj. Kako že na začetku vzbuditi zanimanje zanjo?


Žal tudi nekateri učitelji razrednega pouka do nje čutijo strahospoštovanje. Seveda takšen učitelj težko predaja znanje zares sproščeno in z veseljem. Matematika je logična, včasih celo zabavna in lepa, vendar jo je treba razumeti. Učitelj, ki učenca uči le postopka, kako nekaj rešiti, ne pa razumevanja snovi, otroka izgubi.

Včeraj sem hčerki pomagala pri reševanju enačb. V zvezku je imela en postopek reševanja, v delovnem zvezku pa drugega in je bila zato izgubljena. Snov je zares usvojila šele, ko je razumela, da ne gre za to, katere črke so v enačbi, temveč kaj enačba sploh je.

Pogosto obstaja več poti do enake rešitve. Ali je prav, da učitelj to sprejme?


Seveda, otrokom bi moral dopustiti uporabo vseh postopkov, ki so matematično korektni. Vendar ni dovolj, da otrok v glavi le malo premisli in na pamet napiše rezultat, ne pa tudi postopka. Tako bo namreč pozneje v višjih raz­redih težko gradil novo znanje, saj pri večjih številih ne gre brez zapisovanja postopkov računanja.
 

Matematika je tudi eden od treh predmetov v kompletu učnih tiskanih in interaktivnih gradiv za prvošolce z naslovom Moj Nande 1, ki je pred kratkim prejel mednarodno srebrno nagrado BELMA. Za kako pomembno priznanje gre?


BELMA (Best European Learning Materials Award) je nagrada za najkakovostnejša učna gradiva, ki nastanejo v Evropi. Podeljuje jo Evropsko združenje šolskih založnikov.
 

Koliko je bilo vseh kandidatov zanjo?


Podatka o številu prijavljenih nimamo, je pa bila letos menda velika konkurenca.
 

Mladinska knjiga je nedavno tega dobila tudi mednarodno medaljo odličnosti Comenius-EduMedia, ki jo je interaktivnemu izobraževalnemu portalu UČIMse.com podelilo nemško društvo za pedagogiko in informatiko. Portal je namenjen učencem vseh razredov osnovne šole in je v slovenskem prostoru za zdaj unikum. Pravilne rešitve nalog uporabniku prinašajo virtualne zlatnike, celotno učenje temelji na igrivosti.


Drži. Učenci z reševanjem različnih poučnih nalog dobivajo zlatnike, s katerimi lahko kupujejo elemente za svoj otok; vsak ima svojega in ga potem ureja po svoje. Prav tako lahko prijatelju pošlje virtualno darilo in dostopa do različnih iger, kot je Lačni morski pes, tj. gusarska različica vislic.

Tu se začenja plovba za vsak razred posebej. FOTO: Založba Mladinska knjiga
Tu se začenja plovba za vsak razred posebej. FOTO: Založba Mladinska knjiga

 

Spletne strani so obarvane precej morsko, privlačno.


Tako je, tematsko portal zajema plovbo po morju znanja. Seveda ne manjkajo otoki in gusarji. Za grafično podobo je večinoma poskrbel priznani ilustrator Igor Šinkovec.
 

Kdo in kdaj se je domislil poimenovanj za like, ki nastopajo na portalu?


Nande je bil v začetku papiga Nana, ko jo je zvočno oživel Miha Šalehar, pa je nastal Nande. Sicer so tekstopisci in uredniki pripravili zgodbo portala in poimenovali junake leta 2014.
 

Pisani papagaj Nande je bolj logična izbira kot galeb, ker so med glavnimi liki gusarji. Zakaj ni denimo papagaj Lojze ali Srečko?


(smeh) Saj veste, ko več ljudi sedi skupaj, najdejo v tistem trenutku najboljšo mogočo rešitev. Našega Nandeta smo se vsi zelo navadili. Zaživel je tudi drugje; od letos je prisoten v kompletu gradiv za prvi razred, imamo plišaste igrače, kmalu bodo na voljo zvezki z njegovo podobo. Otroci ga imajo radi.

Razvijamo njegovo zgodbo z otoka gusarskih papagajev, ki imajo prevezo čez oko: mami in očetu papagaju se iz jajca izvali papagajček brez noge – Nande je namreč nima oziroma je lesena –, a z vztrajnostjo in silno energijo se razvije v poskočnega in normalno letečega ptiča. Svojo močno voljo predaja tudi otrokom. S tem je podano sporočilo, da ni nič hudega, če nisi popoln, ker ti manjka noga, imaš pa zato kaj drugega. Naredi tisto, kar znaš.


 

Kako je na portalu določena meja med zabavo in učenjem, da izobraževanje ostaja na prvem mestu?


Naloge in predmeti, ki jih stalno dodajamo, pokrivajo skoraj vse cilje učnega načrta. Naloge sestavljajo večinoma učitelji in so didaktično domišljene. V prvem razredu se učenje seštevanja začne v družbi medvedkov in otroci se računanja učijo med igro.

Za osmi raz­red sva skupaj s še enim učiteljem matematike, ki je sporočil, da imajo učenci težave pri enačbah, sestavila naloge za boljše razumevanje njihovega koncepta. Pri fiziki in naravoslovju je na voljo kopica uporabnih simulacij, ko na primer z laserjem posvetimo v vodo ali olje in opazujemo, kako se žarek lomi pod različnimi koti.
 

Verjetno se je v času karantene obisk vašega portala še povečal?


Zares opažamo velikanski porast novih uporabnikov, tudi tistih, ki dostop kupijo. Lani je naš portal uporabljalo 75 odstotkov vseh slovenskih osnovnošolcev. Za letos natančnih podatkov še nimamo.
 

Do teh spletnih vsebin je mogoče priti tudi brezplačno, tako da učenec zapiše svoje ime, priimek in e-naslov, kajne?


Vsi učenci in učitelji, ki uporabljajo naša tiskana gradiva, dobijo brezplačen dostop. Prav tako naročniki na naše revije. Drugi lahko dostop kupijo prek portala. Pri registraciji je dobro, če sporočijo tudi šolo in razred. Tako se sošolci med seboj povezujejo ter s pomočjo t. i. znanjevida spremljajo drug drugega med potovanjem po otočju. Na voljo so tudi povezave z učiteljicami in učitelji, ki lahko spremljajo, kaj njihovi učenci delajo pri določenem predmetu.

Reševanje nalog poteka v družbi papagaja Nandeta. FOTO: Založba Mladinska knjiga
Reševanje nalog poteka v družbi papagaja Nandeta. FOTO: Založba Mladinska knjiga

 

Ali se lahko sami odločijo, da bodo povezani z učitelji, ali je to samodejna povezava?


Učitelj se lahko odloči, da bo spremljal učence pri svojem predmetu, drugega dogajanja na portalu pa ne more. Učenci iz prvih razredov imajo običajno veliko željo po tem, da učitelji spremljajo njihovo delo. Z njimi si tudi dopisujejo. Ne morejo pa si učenci dopisovati med seboj, da se ne bi pripetile kakšne neumnosti.
 

Kako je poskrbljeno za varnost, da se ne bi z otroki kdo povezoval na neprimeren način?


Učitelj mora za učiteljski vmesnik zaprositi. Pri tem je treba vpisati šolo, na kateri poučuje, kar lahko storimo samo mi.
 

Navdušujoče je, kaj vse nam ponuja splet, po drugi strani pa zastrašujoče, saj se zaradi njega premalo gibamo in povzroča tudi odvisnost. Koliko vsebin na portalu spodbuja konkret­no telesno dejavnost, poskuse in podobno?


Tega je veliko predvsem v naših tiskanih gradivih. Na portalu pa med drugim ponujamo kuharske recepte in predloge za ustvarjanje. V prihodnje bo takšnih vsebin še več. Vseeno je bolj koristno, če otrok del svojega časa na spletu nameni virtualnemu ločevanju odpadkov kot igranju neke nesmiselne igrice.
 

Med počitnicami menda pripravljate nekaj posebnega.


Res je. Med vsakimi počitnicami otro­kom ponudimo dodatne vsebine, nagradne igre, v katerih tekmujejo med seboj. Posebno priljubljene so počitniške pustolovščine, v katerih z matematičnim znanjem pomagajo Nandetu poiskati zaklad in delijo Božičkova darila. Vsak teden izberemo tudi kapitana tedna, to je učenec, ki je bil najbolj uspešen v reševanju nalog.

Komentarji: