22-letnega osumljenca so pozno zvečer pridržali zaradi ponovitvene nevarnosti

Osumljenec in žrtev sta se poznala, razlog napada pa je bilo ljubosumje. Policija preiskuje ali sta bila za srečanje dogovorjena.
Fotografija: Na kraju zočina. Foto Mp Produkcija/pigac.si
Odpri galerijo
Na kraju zočina. Foto Mp Produkcija/pigac.si

Vodja Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Maribor Beno Meglič ​je na novinarski konferenci pojasnil, da je 22-letni moški je dekle v mariborskem parku poskušal umoriti. Zaradi prihoda policistov in mimoidočih, ki so slišali njene krike in policiste nanje opozorili, mu to ni uspelo. Policisti so moškega pridržali, poškodovano dekle, ki je še vedno v smrtni nevarnosti, pa hospitalizirali.

image_alt
Nasilje ni osebna težava posameznice ali stvar družine

Osumljenec in žrtev sta se poznala, vendar nista bila par, vzrok napada pa je bilo ljubosumje, je pojasnil Meglič. Policija preiskuje ali sta bila za srečanje v parku dogovorjena ali jo je osumljenec pričakal v zasedi. Osumljeni napadalec je osumljen tudi poskusa velike tatvine, natančneje poskusa vloma, in poškodovanja tuje stvari. Nepremičnina in premičnina, ki ju je poškodoval sta v lasti žrtvine matere, je pojasnil Meglič. Policija ga pred tem ni obravnavala zaradi nasilja. Policisti podatka o tem, da naj bi ženska prijavila storilca, nimajo. So jih pa klicali, da se okoli njene hiše »gibajo posamezna vozila, kar pa je za dejanje policije premalo,« je pojasnil Meglič.

Predpisana kazen za poskus umora je najmanj 15 let. Intenzivna kriminalistična preiskava še vedno poteka.

Napadeno dekle je še vedno v smrtni nevarnosti

Dvajsetletno dekle, ki jo je v noči na nedeljo dve leti starejši znanec v mariborskem mestnem parku napadel z nožem, ji neuradno »odrezal palec, jo do neprepoznavnosti iznakazil po obrazu, porezal po ušesu in nekajkrat zabodel v predel trebuha«, je še vedno v smrtni nevarnosti, je za Delo potrdil policijski inšpektor Matej Harb.

»Njeno stanje je od včeraj nespremenjeno,« je dodal Harb, glede storilca pa povedal, da je še vedno v 48-urnem pridržanju in da policisti še zbirajo obvestila o dogajanju. »Odločitev državnega tožilstva bo znana jutri, ko jo bomo predstavili tudi na novinarski konferenci,« je takrat še napovedal dejal Harb.

S pretvezo jo je zvabil v park

V Delu smo že včeraj poročali, da mariborski policisti preiskujejo kaznivo dejanje poskusa umora. Kot sklicujoč se na neuradne podatke poroča časnik Večer, je 22-letnik žrtev zvabil na pogovor v mestni park s pretvezo, da ji želi predati neka pisma. Ker ga je znova zavrnila, jo je napadel z nožem in sekiro, se nad njo grozovito izživljal in jo v bližini akvarija pustil ležati v mlaki krvi.

Dvajsetletnico so po podatkih Večera operirali več kot sedem ur. Oskrbeli so ji vbodne rane v predelu trebuha in ji prišili odsekani palec, ki so ga našli preiskovalci. Najhujše pa so poškodbe glave, so izvedeli od pretresenih svojcev.

Policija preiskuje poskus umora. FOTO: Oste Bakal
Policija preiskuje poskus umora. FOTO: Oste Bakal

Storilec naj bi policistom dejanje deloma priznal in celo povedal, kam je odvrgel orodje, s katerim se je lotil nesrečnega dekleta. Preiskovalci so predmete, povezane z zločinom, našli v bližini grozljivega dejanja. Na kraj zločina se je kmalu po njem vrnil tudi storilec. A ne zato, da bi pomagal žrtvi, temveč zato, ker je pozabil nahrbtnik. Takrat so ga tudi prijeli ...

Brez prič

Kot še piše Večer, se je poskus umora zgodil nekaj minut čez eno uro zjutraj. Prič ni bilo, so pa policisti, vodniki službenih psov, med rednim obhodom parka slišali strahovite krike. Ko so dekle našli, je bila še pri zavesti in je »ostala v takšnem stanju do prevoza v Univerzitetni klinični center Maribor, a njene poškodbe so izredno hude«, so iz bolnišnice sporočili policiji.

Svojci žrtve so za Večer še povedali, da jo je storilec, ki je sicer imel svoje dekle v Šentilju, zalezoval že od julija. V soboto se je 20-letnica nekaj pred eno uro zjutraj vračala z obiska pri prijatelju. Z avtomobilom se je odpeljala domov in parkirala ob parku, saj ji je storilec menda poslal sporočilo, da ima zanjo neka pisma. Zato se je nič hudega sluteč tudi sestala z njim …

image_alt
Dekle je po napadu z nožem v kritičnem stanju

Da preiskujejo kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe, ki je bilo ponoči izvršeno v mariborskem mestnem parku, so iz mariborske policijske uprave javili v nedeljo nekaj po 14. uri. Z zbiranjem obvestil so do tedaj ugotovili, da je »22-letni osumljenec, po vsej verjetnosti zaradi medsebojnih nesoglasij, z ostrim predmetom poškodoval 20-letno oškodovanko in ji povzročil telesne poškodbe, ki so opredeljene kot posebno hude«.

Oškodovanki so na kraju policisti nudili prvo pomoč, nato so jo reševalci odpeljali v UKC Maribor. Policisti so pri pregledu okolice kraja kaznivega dejanja 22-letnega osumljenca tudi izsledili in mu na podlagi zakona o kazenskem postopku (ZKP) odvzeli prostost ter proti njemu odredili policijsko pridržanje. Kasneje so sporočili, da preiskujejo kaznivo dejanje poskusa umora.

Preberite še: