Cekuta predsednika Pahorja prosi za pomilostitev

Jure Cekuta bi moral danes v zapor, a je vložil nov predlog za odlog kazni zaradi zdravstvenega stanja
Fotografija: Jure Cekuta bo kmalu izvedel, če mora za zapahe. FOTO Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Jure Cekuta bo kmalu izvedel, če mora za zapahe. FOTO Ljubo Vukelič

Ljubljana – Jure Cekuta bi moral danes po odločitvi višjega sodišča v zapor zaradi zadeve Patria II, a se to ne bo zgodilo. Sodišče je znova prosil za odlog prestajanja kazni zaradi zdravstvenih težav, na predsednika države pa je iz istega razloga naslovil prošnjo za pomilostitev.

»Moj klient je od novega leta shujšal 12 kilogramov, ima težave s srcem, hude težave s sladkorno boleznijo, temu sledijo psihične težave. Zaradi vsega tega je ves čas pod nadzorom zdravnikov,« pojasnjuje odvetnik Janko Jerman, ki skupaj z odvetnico Jero Jančar skuša doseči nov odlog prestajanja kazni za Cekuto. Ta bi moral za zapahe za štiri leta in štiri mesece, saj ga je ljubljansko okrožno sodišče aprila 2014 spoznalo za krivega, ker je takrat zaposlenega na obrambnem ministrstvu Petra Zupana napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Obsodilno sodbo je februarja lani potrdilo višje sodišče.


Slabo zdravstveno stanje


Zupan, ki je bil zaradi vpletenosti v zadevo obsojen na dve leti in pol zapora, je kazen prestal, Cekuta pa bi jo moral nastopiti 11. julija lani. A je na sodišče vložil predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov, nato je v javnost prišla informacija, da je v Bosni in Hercegovini zaprosil za politični azil, ker da je v Sloveniji žrtev politično motiviranega procesa. Konec preteklega leta se je zdravje 67-letnega Cekute poslabšalo: doživel je srčni infarkt, imel operativni poseg in padel v hipoglikemično komo, ki je trajala 32 ur. Odpeljali so ga v klinični center v Sarajevu, kjer se je po petih dneh zbudil, a je bil v zelo slabem stanju; po pogovoru z njim so se odločili, da ga prepeljejo na zdravljenje v Celje, so takrat pojasnjevali njegovi pooblaščenci.

Okrožno sodišče je predlog za odlog kazni zavrnilo, na odločitev se je Cekuta pritožil na višje sodišče. To je najprej odločalo o izvršljivosti sodbe in sklenilo, da je izvršljiva, saj pritožba zoper obsodilno sodbo ni dovoljena, nato pa je Cekutovi pritožbi za odlog kazni ugodilo in samo določilo nov začetek prestajanja kazni – 1. junij. Vendar je jasno, da Cekute danes na Dob ne bo. Kot pojasnjuje odvetnik Jerman, sta s kolegico v imenu svojega varovanca vložila novo prošnjo za odlog prestajanja kazni. »Sodišče je dokumentacijo že posredovalo posebni zdravniški komisiji, ki je mnenje izdelala že prejšnjič. Po pridobitvi mnenja komisije bo sodišče sprejelo ustrezno odločitev o prestajanju kazni zapora,« pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču.
 

Cekuta upa v vrhovne sodnike...


Z obsodilno sodbo se zdaj ukvarja vrhovno sodišče, saj sta oba obsojena vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki imajo na mizi še dve Cekutovi zahtevi, in sicer eno glede izvršljivosti oziroma prestajanja zaporne kazni, drugo pa v zvezi z vprašanjem, ali je s sodbo višjega sodišča zadeva sploh pravnomočna, pojasnjuje Jerman. Potem ko je vrhovno sodišče aprila 2016 razveljavilo obsodilno sodbo višjih sodnikov (prvostopenjske sodbe ni razveljavilo) izključno zaradi dokumenta, ki ga je Zupan vložil v spis šele v pritožbenem postopku in s katerim je poskušal dokazati, da je deloval po naročilu nadrejenih, je višje sodišče v ponovljenem postopku izpeljalo obravnavo, na kateri je presojalo tudi omenjeni dokument. Obsodilno sodbo je nato potrdilo, vendar sodba po mnenju obrambe ni pravnomočna, saj ima obsojeni na voljo kot redno pravno sredstvo še pritožbo na vrhovno sodišče glede na to, da je višje sodišče dejansko stanje ugotavljalo na obravnavi.

Vrhovno sodišče po Jermanovih besedah še ni odločilo o nobeni Cekutovi zahtevi, v senatu, ki bo odločal, pa ne bosta sedela Branko Masleša in Vesna Žalik. Predsednik sodišča Damijan Florjančič je namreč ugodil predlogu obrambe in oba sodnika zaradi videza nepristranskosti izločil iz odločanja. Kot je znano, je predsednik SDS Janez Janša zoper sodnike in tožilko, ki so sodelovali v zadevi Patria in podpisali obsodilno sodbo zanj ter za Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, vložil odškodninsko tožbo, s katero zahteva 901.119 evrov. Ker sta med toženimi tudi Masleša in Žalikova, je Florjančič iz odločanja v zadevi Patria II izločil oba, da bi odstranil vsako senco dvoma o nepristranskosti sodišča.


... in predsednika države


Cekuta, ki je zdaj v domači oskrbi, pa se zanaša še na milost predsednika države Boruta Pahorja. Kot nam je potrdil odvetnik, je vložil prošnjo za pomilostitev. Tudi o njej še ni odločeno.