Drugostopenjsko sodišče potrdilo obsodilno sodbo proti Andreju Šišku

Šiško je pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora.
Fotografija: Drugostopenjsko sodišče je Andreja Šiška prav tako prepoznalo za krivega nagovarjanja k nasilni spremembi ustave. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Drugostopenjsko sodišče je Andreja Šiška prav tako prepoznalo za krivega nagovarjanja k nasilni spremembi ustave. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo proti predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku, ki ga je mariborsko okrožno sodišče marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je za STA potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič.

Šiško je tako pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora, ki jih je večinoma že odslužil s priporom. Zaradi pomoči pri ščuvanju k nasilnim spremembam ustave je sodni senat na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta obsodil tudi soobtoženega Mateja Lesjaka. Obsojenima očitajo različna ravnanja, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele – Štajerske varde septembra lani.

Obdolžena sta ves čas procesa zatrjevala, da je šlo pri postroju v Apačah za provokacijo oziroma predstavo za javnost. Pri tem je Šiško trdil, da ima po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde.

Tožilstvo je za 49-letnega Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za 28-letnega nekdanjega člana podmladka SDS Lesjaka pa pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj je napovedala pritožbo.

Preberite še: