»En strel v glavo je dovolj, z drugim se le prepričaš«

Michel Stephan je dejal, da je za umor nabavil takšno pištolo, kot jo ima James Bond.
Fotografija: Michel Stephan zanika, da bi Iračana napeljeval k umoru vodilnega na Kemijskem inštitutu. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Michel Stephan zanika, da bi Iračana napeljeval k umoru vodilnega na Kemijskem inštitutu. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – »Nikogar nisem k ničemur napeljeval. Niti Alija ne. Gre za velik nesporazum med Alijem in mano,« je, ko se je začelo sojenje, v svoj zagovor zatrdil Michel Stephan. A kot je bilo včeraj mogoče slišati na sodišču ob branju policijskih prisluhov, obtoženi z nasveti, kako obračunati s tarčo, ni prav nič varčeval.

Libanonec s francoskim potnim listom se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel zaradi obtožb o napeljevanju Alija Hamzaha Rashida k umoru prof. dr. Janeza Plavca, vodje nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti na Kemijskem inštitutu.

Rashidu naj bi med pogovorom Stephan povedal, da mu bo, če bo Plavca na koncu tudi ubil, plačal 25.000 evrov.
»Najpomembneje je, da veš, da je en strel v glavo dovolj,« mu je svetoval in dodal, da se z drugim strelom samo še prepričaš. Dal mu je tudi aceton oziroma sredstvo za čiščenje prstnih odtisov, saj je »pomembno, da ne pustiš sledov za seboj«. Med tem, ko sta vadila streljanje v gozdu v Ljubljani, naj bi Stephan prinesel še dodatnih 19 nabojev. O pištoli pa je, kot smo lahko slišali na sodišču, Rashidu rekel, da je to »kot tista, ki jo uporablja James Bond«. O streljanju je Stephan Rashidu svetoval tudi to: »Najprej streljaj z dvema rokama, je bolj stabilno.«

Pred vadbo streljanja v gozdu sta se oba dobila še dva- oziroma trikrat. Obtoženi je prinesel zemljevid hiše, v kateri živi Plavec in njegovo fotografijo. Pa tudi solzivec, tekočino za čiščenje prstnih odtisov ter finančni predujem. Ko sta se zadnjič dobila, sta se odpravila v gozd v Ljubljani, kamor je Stephan prinesel vreče s peskom, da bi vadila streljanje. Nato je sledila aretacija. Po pripovedovanju Rashida naj bi obtoženi šele takrat zaslutil, da je najeti morilec tajni policijski sodelavec. Medtem ko se je Stephan upiral prijetju, je namreč lahko videl, kako lepo policisti ravnajo z Rashidom in mu celo pustijo kaditi. Menda naj bi mu takrat celo zagrozil, da se bosta že še nekoč srečala.
 

Maščevanje in sovraštvo


Razlog, da je želel na tako krut način Stephan obračunati s Plavcem, naj bi bilo po prepričanju tožilstva maščevanje in sovraštvo do uslužbenca na Kemijskem inštitutu. Krivil naj bi ga za še vedno veljavno prepoved vstopa v laboratorijske prostore Kemijskega inštituta, od koder je bil odstranjen 31. maja predlani, in tudi za onemogočanje vnovične zaposlitve v tej ustanovi. Še več, prepričan naj bi bil, da je Plavec storil veliko hudega in da je oškodoval ljudi, zaradi česar bi ga bilo treba kaznovati.

Rashidu naj bi tako priskrbel pištolo bruni MOT 315, dušilec ter dva naboja. Naročil mu je, naj Plavca ustreli v glavo iz neposredne bližine pred njegovo hišo, in sicer najbolje v jutranjih urah, ko bi se odpravil v službo, ali pa zvečer, ko bi se vrnil domov. »Operacija pa mora biti izvršena 26., 27. ali 28. oktobra. Pokazal mu je hišo in njegov avto ter mu dal registrsko številko njegovega avta,« je na začetku sojenja pojasnjevala tožilka Petra Vugrinec.

Preberite še: