Iračan taksista poškodoval z nožem in grozil policistoma, ki sta nato streljala

Novogoričana sta v nedeljo okoli 17.30 policiste obvestila, da ju je ob cesti na izvozu Vogrsko ustavljal okrvavljen moški, ki je potreboval pomoč.
Fotografija: Zdravniško oskrbo je potreboval tudi napadeni policist. Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Zdravniško oskrbo je potreboval tudi napadeni policist. Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo

Novogoriška policista sta na izvozu z avtoceste našla taksista, ki je krvavel po vratu. Z olfa nožem ga je domnevno napadel 26-letni državljan Iraka, ki je še vedno sedel v bližnjem taksiju. »V času prihoda policistov je že poskušal odvzeti vozilo. Pod volanskim sistemom je stikal kontaktne žice. Hotel se je odpeljati v Ljubljano,« je pojasnil Evgen Govekar, vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica.

Prevoz je naročil – taksi je poklicala trgovka – na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Ko je taksist med vožnjo ugotovil, da stranka nima denarja, je prevoz zavrnil. Na poti od Vrtojbe do izvoza Vogrsko se je očitno zgodil napad. Voznik taksija se je pred napadalcem branil z rokami, potem pa je zapeljal s ceste in pobegnil iz vozila. Osumljenec je najprej stekel za njim, a ko je ugotovil, da je taksist že predaleč, se je vrnil v avtomobil.
 

Grozil in napadel tudi policista


Ko sta policista 26-letnega osumljenca v slovenskem in angleškem jeziku pozvala, naj izstopi in se uleže na tla, ju je napadel z nožem. »Grozil jima je, da če ga ne bosta ubila, bo on njiju. Omenjal je tudi Alaha in to je trajalo nekaj časa,« je povedal Govekar in pojasnil, da je policist najprej izstrelil opozorilni strel v zrak. Ker pa se osumljenec ni ustavil, ga je zaradi odvrnitve od napada ustrelil v nogo. Policista sta osumljenca onesposobila in mu odvzela nož.

Napadeni policist je potreboval zdravniško oskrbo, saj si je na intervenciji zvil gleženj. Trenutno je bolniško odsoten.

Državljana Iraka so odpeljali v šempetrsko bolnišnico, kjer je ostal pod policijskim nadzorom, saj je proti njemu odrejeno pridržanje. Novogoriški kriminalisti proti osumljencu vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja ali pa lahke telesne poškodbe, odvzema vozila in kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti. Policisti še načrtujejo njegovo zaslišanje.
 

Strelno orožje policistov uporabljeno zakonito


Policist je po doslej zbranih podatkih PU Nova Gorica strelno orožje uporabil strokovno in zakonito. Kot je običajno v takšnih primerih, bo generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije imenovala komisijo, ki bo še dodatno preverila okoliščine uporabe prisilnega sredstva.

Generalna direktorica Policije, ki si danes ogleduje razmere na južni meji, je komentirala, da sta policista s svojim ukrepanjem preprečila nadaljnjo ogrožanje in onesposobila osumljenca. »Zadevo intenzivno preiskujemo. Vsa zahvala policistom, ki sta preprečila morebitno hujše kaznivo dejanje,« je dejala.