Kamenikov sodelavec priznal in se pritožil

Muho Amidžić, ki so mu dosodili tri leta zapora in 8000 evrov kazni, se je pritožil tudi zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic.
Fotografija: Muho Amidžić je na prostosti, ob razglasitvi sodbe mu pripora niso podaljšali. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Muho Amidžić je na prostosti, ob razglasitvi sodbe mu pripora niso podaljšali. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Muho Amidžić, ki so mu zaradi bolezni sodili ločeno od drugih obtoženih prometa s prepovedanimi drogami, je lani sklenil sporazum s tožilstvom. Kljub temu se je na sodbo pritožil, njegova zagovornica Tanja Kompara pa je predlagala, da ga oprostijo ali sojenje začnejo znova. Amidžića, ki so ga lani iz pripora izpustili, na višje sodišče ni bilo.

Amidžić, Simon Lucaj in Emir Hasičić so se po sodbi celjskega okrožnega sodišča od konca aprila do začetka maja 2016 s Kristijanom Kamenikom dogovorili za nakup skoraj 47 kilogramov kokaina. Lucaj in Hasičić bi po kokain morala h Kameniku v Italijo, vendar so ju prehiteli policisti in kokain našli v Kamenikovem avtu. Kamenik zaradi tega posla že prestaja osemletno zaporno kazen v Italiji.

Trem kupcem so sodili v Celju in vsi so krivdo priznali. Lucaj in Hasičić sta priznala, tik preden bi začeli preko videokonference zasliševati Kamenika. Amidžiću so sodili posebej, ker je imel težave z zdravjem, zato ga tudi včeraj ni bilo na sejo celjskega višjega sodišča. Amidžić je sklenil sporazum s tožilstvom in bil obsojen na tri leta zapora ter plačilo 8000 evrov kazni. Kljub temu se je na sodbo pritožil.

Kot je včeraj pojasnila njegova zagovornica, Amidžić v pritožbi očita bistvene kršitve določb kazenskega postopka, pritožil se je zaradi neizločenih dokazov, ki so bili zbrani v Italiji, kjer so drugačni dokazni standardi. Sprašuje se, ali so sploh obstajali pogoji za priznanje krivde, sodišču očita kršitev ustave, človekovih pravic, pravi, da mu ni bila omogočena pravica do nepristranskega sojenja, kršena naj bi bila domneva nedolžnosti, prav tako naj bi mu bila kršena pravica do varstva osebnih podatkov. Zagovornica je poudarila, da čeprav je Amidžić krivdo priznal, je sodišče dolžno upoštevati zakonodajo, v skladu s katero bi mu morali kot tujemu državljanu zagotoviti sojenje v njegovem jeziku.

Višja državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek je zavrnila vse očitke, poudarila je, da je predlog obrambe za izločitev dokazov zavrnilo že višje sodišče in da zato pritožba sploh ni dopustna. Tolmača pa da Amidžić nikoli ni zahteval in da je vedno odgovarjal v slovenščini. Sodba bo izdana pisno.