Ljubljanski policisti opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Včeraj so bili obveščeni o drzni tatvini v Šiški.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Policisti ljubljanske policijske uprave so sporočili, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa toliko zavedejo, da preteče kar nekaj časa, preden ljudje ugotovijo, da so bili žrtev kraje.

Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvedena okoli poldneva na območju Šiške. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Izkoristil je njeno nepozornost, iz hiše odtuji denar in jo oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja se je odpeljal z vozilom sive barve. Policija je zapisala, da je moški star okoli 35 let, visok 180 centimetrov, močnejše postave, okroglega obraza, oblečen je bil v sive hlače in tanjšo jakno v sivi barvi. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja zbirajo obvestila.

Žrtve so starejši občani

Kot opaža policija, so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom; bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektroslužbe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd. in jih tako izvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija občanom svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa čeprav »stopijo samo za vogal«. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Kot poudarjajo, so v večini primerov oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosijo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Preberite še: