Med kupci orožja tudi policisti

V odredbi preiskovalne sodnice se je znašlo kar 32 osumljencev.
Fotografija: Hišne preiskave so med drugim potekale tudi v Kresnicah. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Hišne preiskave so med drugim potekale tudi v Kresnicah. FOTO: Bojan Rajšek

Ljubljana – Kar 32 moških se je po naših informacijah znašlo v odredbi preiskovalne sodnice za četrtkove hišne preiskave pri domnevnih tihotapcih in preprodajalcih orožja. Prvoosumljeni je Milorad Draganić, državljan Bosne in Hercegovine s prebivališčem v Ljubljani.

Medtem so po naših informacijah že privedli prve člane domnevne kriminalne združbe na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča. Na generalni policijski upravi bodo javnosti svoje ugotovitve predstavili v ponedeljek, za zdaj je uradno znano le, da je v zaključni akciji sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov iz različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Prostost naj bi odvzeli 15 osumljencem.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se člani združbe s tihotapljenjem orožja iz republik nekdanje Jugoslavije v Slovenijo ukvarjali vsaj od septembra 2016. Prodajali naj bi ga v naši državi ali pa jih (tudi v organizaciji Draganića) prevažali tudi drugam, denimo v italijanski Milano, francoski Marseille ali katalonsko Barcelono.

Očitkov je precej, a zgodbe so si podobne; eden od osumljencev naj bi tako prek mednarodnega mejnega prehoda s Hrvaško k nam v avtomobilu pripeljal puško Anschutz z dušilcem poka in optičnim merkom, malokalibrsko polavtomatsko puško Erma Werke ter še nekaj pušk srbskega proizvajalca Zastava z naboji. Kupec orožja je plačal 5150 evrov. Drugi osumljenec je poleg kopice pušk in pištol k nam pripeljal tudi 200 gramov vojaškega razstreliva TNT skupaj s počasi gorečo vžigalno vrvico in vžigalnikom. Izplen od prodaje je bil 6050 evrov.

Pomenljiv podatek je, da je bilo med kupci tudi nekaj tajnih delavcev policije, ki so na tak način zbirali dokaze proti osumljencem. Tem v primeru dokazane krivde zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožje ali eksplozivom, storjene v hudodelski združbi, grozi do 10 let zapora.

Ravno prvoosumljeni Draganić sicer že ve, kako je živeti v največjem slovenskem zaporu. Pred desetletjem je bil namreč obsojen na sedem let zapora zaradi vpletenosti v goljufije s finančnimi lizingi za nakupe dražjih avtomobilov. Ko so ga na Dobu z zaprtega oddelka premestili na polodprtega, pa je ugotovil, da v zaporu le ni tako hudo. V pogovoru za enega od časnikov je namreč dejal celo: »Spimo lahko, kakor dolgo želimo, imamo dvakrat pravico do sprehoda, lahko si sami skuhamo, gledamo televizijo do kadar hočemo, pazniki nas ne kontrolirajo tako pogosto. Le rešetke na oknih nas spominjajo, da smo v zaporu.«