Na dvorišču hiše kruto pokončala psa

Mučenje živali: Sosed slišal strele in pasje cviljenje ter poklical policijo.
Fotografija: Puška, s katero je lovec pokončal sosedovega psa, bo šla v uničenje. FOTO: PP Rače
Odpri galerijo
Puška, s katero je lovec pokončal sosedovega psa, bo šla v uničenje. FOTO: PP Rače

Maribor – Sosedoma, ki sta v sobotnem dopoldnevu na dvorišču hiše v Rošnji z lovsko puško pokončala domačega psa, grozi do tri leta zapora. Policiji je nehumano dejanje, ki ga obravnavajo kot mučenje živali, prijavil drug sosed, ki je slišal strele in cviljenje osemletnega mešanca.

Lovcu, 76-letnemu Ivanu K., so policisti zasegli tri puške in arzenal streliva, ki jih je posedoval legalno, a so predlagali upravni enoti, da mu odvzame tako orožje kot tudi strelivo in celo orožni list. Policisti so ugotovili, da je 68-letni Milan Š. v Rošnji, majhnem zaselku med Mariborom in Ptujem, v sobotnem jutru na svoje dvorišče povabil osem let starejšega soseda Ivana K.

Ker je zadnji lovec in legalno poseduje orožje, ga je Milan Š. prosil, ali bi pokončal njegovega osem let starega psa. Izkušeni lovec Lovske družine Starše je že nekaj dni pred tem privolil v sosedovo prošnjo. »Žival je z lovsko puško dvakrat ustrelil in tako na krut način povzročil njen pogin,« je dejal Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostjo na Policijski upravi Maribor. Od domačinov v Rošnji smo včeraj izvedeli, da je menda odjeknilo več strelov kot le opisana dva.

Streli pa so spodbudili drugega soseda, da je dogajanje onkraj ograje prijavil policiji. »Nemudoma smo ukrepali, 76-letnemu osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali. V času pridržanja so policisti pridobili odredbo za hišno preiskavo na njegovem domu, med katero so mu zasegli tri lovske puške in več kot 600 kosov streliva, ki jih legalno poseduje, saj ima izdano orožno listino. Zasegli so mu tudi lovsko puško, s katero je psa pokončal,« je še razkril Šadl.
 

Pes ni bil čipiran ali cepljen


Med preiskavo dogodka so policisti ugotovili, da osem let star pes mešanec ni bil ne čipiran ne cepljen. Njegov lastnik je njegovo usmrtitev načrtoval že dalj časa, tako je že dan pred ustrelitvijo v bližnjem gozdu skopal dobrih 90 centimetrov globoko jamo. Prav tja pa je po ustrelitvi odnesel kadaver in ga zakopal.

Toda policisti so odkrili mesto, kjer je bila ustreljena žival pokopana, in kadaver izročili pripadnikom nacionalnega veterinarskega inštituta. Ti bodo za potrebe kazenskega postopka opravili obdukcijo kadavra. Oba moška čaka ovadba zaradi kaznivega dejanja mučenja živali, za katero je predpisana kazen do treh let zapora.

Poleg kazenske ovadbe je pričakovati, da bo Ivan K. ostal tudi brez orožnega lista. Policisti so orožje in strelivo, ki so ga zasegli med hišno preiskavo njegove hiše, poslali na mariborsko upravno enoto. Sočasno so možje v modrem na upravno enoto podali pobudo, da se storilcu na podlagi določil zakona o orožju odvzamejo orožje, strelivo in orožna listina.