Na sojenju Kristijanu Kameniku brez športnih copatov

Tekačevo: Odredba, s katero so zasegli copate, je bila premalo obrazložena – Kameniku so kršili pravico do zasebnosti stanovanja
Fotografija: Sojenje Kristjanu Kameniku FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Sojenje Kristjanu Kameniku FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Celje – Celjski višji sodniki so v primeru štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997 iz dokaznega gradiva izločili zasežene športne copate Kristijana Kamenika, ki so mu jih kriminalisti kot osumljencu za umor zasegli med hišno preiskavo, je poročal Večer. Kamenik je menda umor storil še z neznanimi storilci marca 1997 na domačiji v Tekačevem.

Višji sodniki so tako potrdili odločitev sodnika celjskega okrožnega sodišča Marka Brišnika o izločitvi ključnega in tudi edinega obremenilnega dokaza, športnih copat, ki so jih pri hišni preiskavi aprila 1997 zasegli Kameniku. Odredba sodišča, s katero so Kameniku tudi zasegli športne copate, je bila po mnenju višjih sodnikov premalo obrazložena, obdolžencu pa je bila z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja.


Tožilstvo ne bo odstopilo od pregona


V zdaj izločeni odredbi sodišča je zapisano le, da je Kamenik osumljen kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Ob iskanju orožja pa so policisti leta 1997 tedaj s seboj odnesli tudi športne copate. Državni tožilec Ivan Žaberl je ob pravnomočni odločitvi sodišča dejal, da tožilstvo kljub takšni odločitvi ne bo odstopilo od pregona v primeru Tekačevo pri Rogaški Slatini in da policija še vedno dela v tem primeru. Zadeva v zvezi s Kamenikom bo zastarala leta 2047, torej 50 let po zločinu, pregon neznanih storilcev pa bo zastaral čez štiri leta.

Zapleti z domnevno premalo obrazloženo odredbo sodišča za hišno preiskavo, v kateri so Kameniku zasegli športne copate, so se začeli šele na četrtem začetku sojenja junija 2015. Kamenikov tedanji odvetnik Tomaž Bromše je tedaj na predobravnavnem naroku dejal, da je bila hišna preiskava pri Kameniku 8. aprila 1997 v Slovenskih Konjicah nezakonita, ker je bila opravljena na podlagi odredbe celjskega sodišča, ki ni vsebovala obrazložitve preiskave oziroma se je nanašala na kaznivo dejanje preprodaje orožja.

Kamenik je obtožen, da je iz koristoljubja umoril zakonca Štefana in Frančiško Poharc ter njuni podnajemnici Heleno in Viktorijo Krošlin. Začetek dolgotrajnega sodnega postopka, ki še do danes ni končan, sega v januar 1998. Kamenik je bil sprva obsojen na 20 let zapora za dva umora od štirih: spoznan je bil za krivega za smrt zakoncev Poharc. Višje sodišče je sodbo spremenilo in ga obsodilo na enako kazen, a za umor vseh štirih ljudi.


Izvedenci si niso edini, ali je obutev pustila sledove


Toda sodba je bila razveljavljena na vrhovnem sodišču. Nato je bil oproščen očitkov iz obtožnice, a je ta sodba padla na višjem sodišču. V tretje so mu začeli soditi leta 2008, a so morali sojenje prekiniti, ker so Kamenika aretirali na Hrvaškem zaradi preprodaje heroina.

Na četrtem začetku sojenja junija 2015 na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Vsa dosedanja sojenja Konjičanu so se vrtela okoli zdaj pravnomočno izločenega dokaza, športnih copatov. A slovenski, nemški, švicarski in angleški izvedenci si nikoli niso bili edini o tem, ali je ta obutev pustila sledove na kraju zločina.
Kdaj se bo sojenje nadaljevalo, še ni znano. Danes 46-letnega Kamenika čaka še šest let zapora v Italiji zaradi vpletenosti v preprodajo kokaina.