Na Vršiču prometni kaos

Po več urah aktivnosti policistov se stanje zdaj po navedbah kranjske policijske uprave normalizira.
Fotografija: Turizem dela zgago na Vršiču. FOTO: Samec Blaž/Delo
Odpri galerijo
Turizem dela zgago na Vršiču. FOTO: Samec Blaž/Delo

Na najvišjem slovenskem cestnem prelazu Vršič je danes spet prišlo do prometnega kaosa. Razlog so bila parkirana vozila na obeh straneh ceste, ki povezuje Zgornjesavsko dolino in Trento. Po več urah aktivnosti policistov se stanje zdaj po navedbah kranjske policijske uprave normalizira. Policisti voznike pozivajo k odgovornosti.

Težava so parkirana vozila na eni ali obeh straneh ceste, skupaj z veliko gnečo na samem prelazu in pod njim. Vršič namreč ni le turistična točka, ampak tudi izhodišče za gore v okolici.

Vozniki so danes po navedbah gorenjskih policistov povsem zanemarili dejstvo, da se na določenih mestih proti prelazu že na prazni cesti težko srečata dva avtomobila, če so vozila parkirana ob strani, pa je situacija nemogoča. Največ težav je bilo od 22. serpentine na gorenjski strani do četrtega ovinka od vrha prelaza navzdol na primorsko stran.

Na kranjski policijski upravi voznike pozivajo k večji odgovornosti. »Na cesti mora biti vedno dovolj prostora, da se promet normalno odvija, in predvsem dovolj prostora za interventna vozila. Tega danes ni bilo,« so zapisali v obvestilu za javnost.

Spomnili so, da je parkiranje med drugim po zakonu prepovedano na ozkem ali nepreglednem delu ceste (v ovinku, pod vrhom klanca idr.) in na vozišču ceste zunaj naselja. To oboje velja tudi za Vršič.

Povečan promet prek prelaza in na njem pričakujejo tudi na praznični ponedeljek.