Napad na hišo svetnice LMŠ obsodil tudi predsednik države

Neznanec je skozi okno hiše občinske svetnice stranke LMŠ Vesne Fabjan vrgel vnetljivo steklenico.
Fotografija: Policija storilca še išče. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Policija storilca še išče. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je ostro obsodil nasilno dejanje v Črnomlju, ko je neznanec v petek zvečer skozi okno v hišo občinske svetnice stranke LMŠ Vesne Fabjan vrgel steklenico, napolnjeno s petrolejem, s čimer je povzročil manjši požar.

Kot je v danes posredovanem pozivu javnosti zapisal Pahor, motivi za nasilno dejanje v Črnomlju še niso znani. »Tudi, če niso povezani z dejstvom, da je morebitna tarča nasilja občinska svetnica LMŠ, gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti. Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan,« je v pozivu zapisal predsednik Pahor.

Ob tem je opozoril na pomen medsebojnega spoštovanja in strpnosti, ki sta po njegovih besedah nenadomestljivega pomena tudi za uspešno premagovanje sedanje zdravstvene krize. »Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega,« je poudaril predsednik.

Vse je pozval, da se vzdržimo slehernih ravnanj, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot žaljiva in sovražna. »Pozivam vse nas, da zavrnemo sleherno nasilje kot način reševanja težkih razmer, v katerih smo se znašli. Ocenjujem, da je med nami dovolj moči, da zmoremo premagati krizo po mirni in demokratični poti,« je še zapisal Pahor.
 

Požar ukrotili domači


Kot je v soboto poročal portal 24ur, je v petek zvečer neznanec skozi okno hiše občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga domači pogasili. Pri tem ni bil nihče poškodovan.

S Policijske uprave Novo mesto so ob tem sporočili, da kriminalisti opravljajo intenzivno preiskavo. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode, so navedli na policiji.

V stranki LMŠ so poudarili, da nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost ne opravičuje takšnega napada ter da je še posebej grozljivo to, da je Vesna Fabjan politično aktivna in da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino. Tudi v LMŠ so izrazili pričakovanje, da bo policija dejanje čim prej raziskala.