Nemka padca ni preživela

Tuja krivda je po strokovni oceni bovških policistov izključena.
Fotografija: Fotografija z nesreče češkega jadralnega padalca Trnovo ob Soči. FOTO: PU Nova Gorica
Odpri galerijo
Fotografija z nesreče češkega jadralnega padalca Trnovo ob Soči. FOTO: PU Nova Gorica

V četrtek nekaj minut pred 14. uro je novogoriškim policistom tamkajšnji Regijski center za obveščanje sporočil o padcu jadralne padalke na pobočju sicer 1673 metrov visokega Stola nad Kobaridom.

Pristojne službe so na kraj nesreče napotile gorske reševalce GRS Tolmin, ki so na težko dostopnem in močno zaraščenem severnem pobočju Stola našli negibno jadralno padalko, ki ni kazala znakov življenja. Kasneje je na kraju zdravnica Splošne ambulante Kobarid lahko le potrdila smrt in odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili v pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

V nadaljevanju identifikacijskega postopka so ugotovili in potrdili, da se je smrtno ponesrečila 49–letna jadralna padalka, državljanka Nemčije. Policisti so na kraju z zbiranjem obvestil ugotovili, da je včeraj ob 12.50 uri skupina osmih jadralnih padalcev, vsi nemški državljani, poletela z vzletišča Kobala na Tolminskem. Med njimi je bila tudi pokojna 49-letna jadralna padalka, ki je kasneje na Kobariškem zaradi padca podlegla telesnim poškodbam.

Zaradi težko dostopnega terena so preminulo jadralno padalko kasneje prevzeli člani združene ekipe GRS-HNMP in jo s policijskim helikopterjem prepeljali na helidrom v Tolmin, kjer je pokojno prevzela pogrebna služba. Policija je o tragični nesreči tuje jadralne padalke poleg pristojnih pravosodnih organov - preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici - obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov. Bovški policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Preberite še: