Otroku niso mogli več pomagati

Policisti intenzivno zbirajo obvestila o okoliščinah tragedije, odzvali so se tudi v Termah Ptuj.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: IAHD Adriatic
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: IAHD Adriatic

Na Policijski upravi Maribor so v soboto okrog 12.30 prejeli obvestilo o dogodku na območju PU Maribor – kot smo izvedeli, se je tragedija odvila v Termah Ptuj –, kjer se je v bazenu utapljal otrok. Po neuradnih informacijah Ptujinfo naj bi mu bilo komaj okrog sedem let in naj bi bil na praznovanju rojstnega dne.

Otroka so odpeljali v bolnišnico, a je kljub zdravstveni pomoči v bolnišnici umrl. Policisti intenzivno zbirajo obvestila o okoliščinah dogodka. Na kraju sta bila dežurni preiskovalni sodnik in dežurna državna tožilka.

Uprava za zaščito in reševanje je pred tem objavila, da se je nekaj pred 12. uro v Termah Ptuj na bazenih med plavanjem ponesrečila mladoletna oseba. Reševalci iz vode na bazenu so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, ki so jo nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Ptuj.

Vzrok tragedije še ni znan

Po poročanju Ptujinfo so se na tragični dogodek odzvale tudi Terme Ptuj, del skupine Sava Hotels & Resorts.

Kot so zapisali, je v vodnem parku Term Ptuj prišlo do tragičnega dogodka, v katerem je eden izmed otrok obležal nezavesten in je kasneje v bolnišnici umrl.

V podjetju so pretreseni izrekli sožalje družini in zagotovili, da je bilo v času dogodka v vodnem parku prisotno potrebno osebje.

Otroku so prvo pomoč takoj nudili reševalci iz vode, poklicali so reševalno vozilo, katerega osebje je pričelo z oživljanjem otroka. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je kasneje umrl.

Predstavniki Term Ptuj sodelujejo v postopku s pristojnimi organi, so še zapisali v odzivu in dodali, da preiskava okoliščin še poteka, vzrok dogodka pa še ni znan.

V Termah Ptuj globoko pretreseni

Predstavniki Term Ptuj sodelujejo v postopku s pristojnimi organi, ki so bili nemudoma informirani o dogodku. V Termah Ptuj so pristojnim organom predali zahtevano dokumentacijo, med drugim dokazilo o ustreznem številu in usposobljenosti reševalcev iz vode, potrdilo o ustreznem številu animatorjev in usposobljenosti animatorjev plavalnega kluba, ki so izvajali animacijo ter potrdilo o pregledu in tehnični ustreznosti kopaliških naprav in opreme.

Kot sporočajo iz Term Ptuj, imajo pridobljen standard kakovosti ISO 9001, na podlagi katerega imajo sprejeto tudi obširno dokumentacijo z usmeritvami za varnost kopalcev in delo reševalcev iz vode. Osnovni dokument Standard kopališča, ki je pripravljen na podlagi pravilnika o ukrepih za varstvo pred utopitvami na kopališčih, natančno opredeljuje vse obveznosti reševalcev iz vode pred nastopom dela, med delovnim časom in ob zaključku delovnega časa, prav tako odgovornosti reševalcev iz vode in drugega osebja. Opredeljuje tudi vso potrebno opremo, prostore, medicinske in tehnične pripomočke ter aparature, potrošni material, skrb za kopalce, postopek reševanja iz vode, način izvajanja nadzora kopalcev s strani reševalcev iz vode ter opazovalna mesta reševalcev. Izpolnjevanje teh usmeritev in zahtev tudi redno preverjajo, z dnevnimi obhodi, ob notranjih in zunanjih presojah ter v inšpekcijskih nadzorih.