Po nesreči v italijanskih Dolomitih malo upanja, da bi našli preživele

Zaradi nevarnosti lomljenja ledenika domnevno 13 pogrešanih iščejo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov.
Fotografija: Reševalni helikopter med iskanjem pogrešanih v sobotni nesreči na ledeniku na gori Marmolada. FOTO: Guglielmo Mangiapane/ Reuters
Odpri galerijo
Reševalni helikopter med iskanjem pogrešanih v sobotni nesreči na ledeniku na gori Marmolada. FOTO: Guglielmo Mangiapane/ Reuters

Reševalci danes nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih v nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih, v kateri se je odlomil del ledenika in sprožil plaz ter zahteval najmanj sedem življenj. Število pogrešanih se je medtem danes zmanjšalo na pet, potem ko se je javilo nekaj ljudi, ki so veljali za pogrešane.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Reševalci so danes sporočili, da zaradi nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov s termičnimi kamerami nad krajem nesreče. Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja italijanske medije.

image_alt
Za vekomaj pod ledom kot po prvi vojni

Po uradnih podatkih je v plazu več ton ledu in kamenja, ki ga je sprožil del ledenika, ki se je odlomil na 3343 metrov visoki Marmoladi, umrlo sedem ljudi, osem jih je poškodovanih, med njimi več huje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med poškodovanimi sta 67-letni Nemec in 58-letna Nemka še vedno v težkem stanju.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Število pogrešanih pa se je danes po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zmanjšalo na pet. Uspelo jim je namreč vzpostaviti stik z nekaj osebami, ki so veljale za pogrešane, med drugim so se javili štirje Čehi ter trije italijanski alpinisti. Iskanje pogrešanih se bo v sredo nadaljevalo, reševalci pa upajo, da bodo lahko na teren poslali tudi manjšo ekipo reševalcev s psi, vendar je vse odvisno od vremenskih razmer. Bojijo se, da bo lahko trajalo več tednov, preden bodo pod ledom in gruščem našli vse žrtve. Plaz je namreč vmes znova zaledenel. V kraju Canazei so medtem vzpostavili mrtvašnico, kamor vozijo posmrtne ostanke žrtev ter njihovo osebno opremo, kot so čevlji ali nahrbtniki, za identifikacijo.

»Kar odkrijemo, najprej fotografiramo, nato poberemo in s helikopterjem prepeljemo v Canazei,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja reševalcev Maurizio Dellantonio. Povedal je, da gre za majhne človeške ostanke, zato je težko ugotoviti, komu pripadajo. »To so res boleče zadeve,« je dodal.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju. Dejal je, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost majhna. Strokovnjaki nesrečo povezujejo s trenutnim vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle 10 stopinj Celzija.

Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti.

Preberite še: