Po objavi spreminjal članek o očetu prve dame ZDA?

Viktor Knavs je bil v postopku, ni pa podatkov, da je bil obsojen, je bilo slišati na sodišču.
Fotografija: Viktor Knavs je konec oktobra prišel na sodišče, tokrat ga ni bilo. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Viktor Knavs je konec oktobra prišel na sodišče, tokrat ga ni bilo. FOTO: Igor Mali

Ljubljana – Na sojenju Bojanu Požarju zaradi domnevne žaljive obdolžitve očeta prve dame ZDA Viktorja Knavsa sta na prostor za priče stopila Tadej Cankar iz Arhiva RS in Igor Omerza, skupaj s Požarjem soavtor knjige o družini prve dame ZDA z naslovom Gola Resnica.

Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić presoja, ali je Bojan Požar zagrešil kaznivo dejanje z objavo članka Dokumenti, utaja davkov: Viktor Knavs, oče Melanie Trump, je bil v zaporu na spletnem portalu Pozareport.si 19. oktobra 2016. »Po najnovejših razkritjih uradnih dokumentov, imenovanih udba.net (gre za tako imenovano Centralno abecedno evidenco notranjega ministrstva iz časov bivšega komunističnega režima), ki so sestavni del Arhiva Republike Slovenije in jih kot verodostojne priznava tudi slovensko sodišče, je bil Viktor Knavs, oče Melanie Trump, potencialno prve dame ZDA, celo v zaporu. In to zaradi dveh kaznivih dejanj, utaje davkov ter nedovoljene trgovine,« se je glasil sporen zapis. Požar naj bi med drugim še nadaljeval, da sta bili kaznivi dejanji storjeni leta 1976 in zapisal, da je bil glede na dokumente Knavs obtožen in obsojen zaradi nedovoljene trgovine in utaje davkov.

Iz dokumentov novomeškega sodišča, ki jih je prebral sodnik, izhaja, da je bila 13. septembra 1978 na novomeškem sodišču uvedena preiskava zoper Knavsa zaradi nedovoljene trgovine, a je po končani preiskavi tožilstvo od pregona odstopilo. Viktorja Knavsa tokrat na sodišče ni bilo, saj njegova pristnost na sojenju ni več potrebna. Sodnik Radonjić je predlog Knavsove pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da bi zaslišal zasebnega tožilca, sicer zavrnil.

Kot je pojasnil Cankar, diplomirani zgodovinar, so bile v Centralno abecedno evidenco (CAE) vpisane osebe, ki so bile tako ali drugače pomembne za delo nekdanjih organov za notranje zadeve tako na področju javne kot državne varnosti. Po njegovih besedah ni jasno, zakaj je bil Knavs zanimiv za CEA in se glede na razpoložljive podatke ne da razbrati, ali je bila zoper njega uvedena preiskava, ali je stekel kazenski postopek, ali je bil obsojen. »Glede na moje vedenje je bil zasebni tožilec vpisan v kazensko evidenco. To izhaja iz tega dokumenta,« je zatrdila priča.

Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić presoja, ali je Bojan Požar (na sliki) zagrešil kaznivo dejanje z objavo članka Dokumenti, utaja davkov: Viktor Knavs, oče Melanie Trump, je bil v zaporu.<em> </em>FOTO: Dejan Javornik
Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić presoja, ali je Bojan Požar (na sliki) zagrešil kaznivo dejanje z objavo članka Dokumenti, utaja davkov: Viktor Knavs, oče Melanie Trump, je bil v zaporu. FOTO: Dejan Javornik


Omerza je med drugim povedal, da ga je zanimalo vse o družini Knavs-Ulčnik, saj je skupaj s Požarjem o slavni družini napisal knjigo. »V zvezi s člankom pa me je Požar še pred objavo članka vprašal, ali so podatki o Viktorju Knavsu na udba.net identični tistim v Arhivu RS na mikrofishih. To sem potrdil, torej le identičnost podatkov,« je med drugim dejala priča.

Med Omerzovim pričanjem je Knavsova pooblaščenka v spis vložila tri dodatne dokazne predloge (dva članka s Požareporta in enega iz Dela), o katerih je nato sodnik s sklepom, kljub nasprotovanju obrambe oziroma Požarjevega pooblaščenca Francija Matoza o prepozni in nerelevantni potezi, odločil, da jih bo dovolil. Eden od njih je »sporni« članek, zaradi katerega se je Požar znašel na zatožni klopi, vendar spremenjen. Na njegovi spletni strani je namreč članek še vedno objavljen, le da sporne trditve niso več v trdilni, temveč pogojni obliki, je navajala pooblaščenka.

»Pooblaščenka, presenečenje vam je popolnoma uspelo, saj sem pol leta študiral nekaj povsem drugega. Zdaj moram postaviti sodnega izvedenca računalniške stroke, ki bo povedal, kdaj in kako je prihajalo do sprememb v članku. Zdaj imate osem dni časa, da nakažete 1000 evrov predujma za stroške izvedenca, Požar pa mora vpogled v računalnik dovoliti. Če predujma ne bo ali če Požar ne bo dovolil vpogleda, bom današnje dokaze ingoriral. Na vas, zasebnem tožilcu, je dokazno breme,« je bil po koncu glavne obravnave oster sodnik Radonjić.

Zaradi zapleta je sojenje preloženo za nedoločen čas.

Preberite še: