Policija preiskuje krajo mask v UKC Ljubljana

Kaznivega dejanja sta utemeljeno osumljena 31-letnik in 28-letnica iz Ljubljane. Po do zdaj zbranih obvestilih sta osumljenca odtujeno zaščitno opremo ponujala v prodajo preko različnih spletnih strani.
Fotografija: V UKC Ljubljana so iziginjale zaščitne maske. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
V UKC Ljubljana so iziginjale zaščitne maske. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljanski kriminalisti so danes zjutraj s hišnimi preiskavami iskali tatove mask iz UKC Ljubljana, kot je poročal portal 24ur. Kasneje so tudi iz ljubljanske policijske postaje podali več pojasnil v zvezi s preiskavo glede suma kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme. Sredi aprila so prijeli prijavo ljubljanskega kliničnega centra zaradi suma storitve omenjenega kaznivega dejanja in uvedli preiskavo. 

UKC je namreč kmalu po začetku epidemije opazil neskladja med zalogami in porabo osebne zaščitne opreme ter o tem obvestil policijo in odredili izredno inventuro zaščitne opreme. 

»Kaznivega dejanja sta utemeljeno osumljena 31-letnik in 28-letnica iz Ljubljane. Po do zdaj zbranih obvestilih sta oba osumljenca odtujeno zaščitno opremo ponujala v prodajo preko različnih spletnih strani,« je sporočila policija. 
 

Na naslovu osumljencev našli maske in razkužila ter 40 tisoč evrov gotovine


V hišni preiskavi, ki so jo opravili danes na naslovu bivanja osumljencev, so bili zavarovani in zaseženi predmeti, in sicer manjša količina zaščitnih mask in razkužil in okoli 40 tisoč evrov gotovine; policija sumi, da denar izhaja iz kaznivega dejanja. Policisti z zbiranjem obvestil nadaljujejo, zoper osumljenca bo podana kazenska ovadba, osumljenca pa nista več pridržana.

Policija je v zadnjih dneh izvedla tudi preiskavo na kliničnem centru, so v UKC zapisali na svoji spletni strani, danes so domnevno pričeli aktivno iskati ukradeni material po domovih osumljencev. Nekateri izmed njih so zaposleni na UKC Ljubljana, v ustanovi pa so že napovedali, da bodo »proti storilcem izpeljani tudi ustrezni postopki znotraj UKC Ljubljana«.

Domnevno so storilci, organizirani v kriminalno mrežo, ukradene zaščitne maske preprodajali po spletu za ceno okoli 1,2 evra na kos. 24ur.com poroča, da je policija osumljencem na sledi že od marca. 

Vodstvo UKC je sporočilo, da s policijo odlično sodeluje in obžaluje, »da je bila epidemija izkoriščena za okoriščenje posameznikov«. Upajo, da incident ne bo »bistveno zaznamoval požrtvovalnega dela kolektiva UKC Ljubljana v času epidemije covida-19.«