Policisti na osumljenca mimo odvetnika

Višje sodišče razveljavilo sodbo slovenjgraškega okrožnega sodišča za Petra Vravnika, obsojenega za uboj Martina Rogine na Dravi
Fotografija: Petru Vravniku bodo zaradi napak v kazenskem postopku sodili znova. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Petru Vravniku bodo zaradi napak v kazenskem postopku sodili znova. FOTO: Mateja Kotnik

Dravograd – Višje sodišče v Mariboru je zaradi kršitev določb kazenskega postopka razveljavilo sodbo slovenjgraškega okrožnega sodišča, ki je Petra Vravnika zaradi uboja Martina Rogine na reki Dravi konec lanskega leta obsodilo na šest let zapora. Sojenje se bo začelo znova pred spremenjenim senatom.

Sporno so ravnali policisti, ki so takoj po odvzemu prostosti sestavili uradni zaznamek z izjavo osumljenega brez navzočnosti  zagovornika, ki ga je Vravnik zahteval. Višje sodišče ugotavlja, da bi morala policija do njegovega prihoda, a najdlje za dve uri, odložiti vse svoje aktivnosti, razen nujnih. Ker tega niso storili, sta zaslišanje in izpovedba policistov o izjavi osumljenega nezakonita dokaza, ki ju je po sklepu višjega sodišča treba izločiti iz kazenskega spisa, sodna odločba pa se nanju ne sme  opirati. Višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom.

Odvetnik Tomaž Rotovnik, Vravnikov zagovornik po uradni dolžnosti, je z odločitvijo višjega sodišča zadovoljen, saj je pritrdilo njegovi pritožbi o nezakonitem ravnanju policije. Po njegovem sugestije policije in njihove zabeležke v uradnih zaznamkih o tem, kaj naj bi jim povedal osumljeni po dogodku, niso in ne morejo biti podlaga za odločanje sodišča.
 

Vinjeni v čoln


Peter Vravnik, Martin Rogina in Janko Helbl so 17. julija 2015 proti večeru vinjeni sedli v gumijast čoln in se odpeljali po Dravi navzgor. Prešerno razpoloženje, ki ga je spremljalo popivanje, se je kmalu sprevrglo v tragedijo. Peter Vravnik in Martin Rogina sta se sprla. V prepiru je Vravnik potisnil Rogino. Najprej malo, nato pa tako sunkovito, da je Rogina, ki ni znal plavati, padel s čolna in pristal v vodi.

Vravnik je utapljajočega neprizadeto opazoval, sopotnik v čolnu Janko Helbl, tudi sam neplavalec, pa mu je poskušal pomagati z veslom, a je bilo prekratko. Vravnika je prosil, naj Rogini pomaga, a se to ni zgodilo. S čolnom je odpeljal proč in se s Helblom več ur vozil po reki. Dogodka nista prijavila policiji. Truplo Martina Rogine so v reki našli šele tri dni po dogodku, po tem, ko je sinovo izginotje prijavil oče pokojnega.

Sodišče v Slovenj Gradcu je razsodilo, da je Peter Vravnik kaznivo dejanje storil naklepno. Skoraj v celoti je sledilo obtožnici. Državna tožilka je ob izreku sodbe ugotavljala, da se je Vravnik zavedal nevarnosti, pa tudi posledic prepira na čolnu. Opozorila je, da utapljajočemu ni pomagal, čeprav je plavalec, na čolnu pa je imel edini na sebi rešilni jopič. Vravnikov zagovornik se je pri obrambi skliceval na slabe družinske razmere, v katerih je vse življenje živel Vravnik in dolgoletno odvisnost od alkohola. Spomnil je, da Rogini ni želel smrti, za svoja dejanja pa se je pokesal.