Pretep v kosovskem parlamentu

Ministri so so se postavili v bran premieru Albinu Kurtiju in se stepli z opozicijskimi poslanci.
Fotografija: Pretep FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pretep FOTO: AFP

V kosovskem parlamentu je danes med govorom premiera Albina Kurtija o zmanjšanju napetosti na severu Kosova izbruhnil pretep, potem ko je opozicijski poslanec Kurtija in podpredsednika vlade Besnika Bislimija polil z vodo iz plastenke. Številni ministri so se postavili v bran Kurtiju in se stepli z več opozicijskimi poslanci.

V kratkem in kaotičnem pretepu so sodelovali tudi koalicijski poslanci. Varnostniki so hitro posredovali in zavarovali premiera Kurtija ter ga odpeljali iz dvorane.

Poslanec opozicijske Demokratske stranke Kosova je sicer z vodo polil najprej Kurtija in nato Bislimija, potem ko je slednji raztrgal letak z napisom Zdravo, ki so ga s fotografijo Kurtija pod govorniški oder postavili opozicijski poslanci.

Potem ko ga je poslanec polil z vodo, je Bislimi proti njemu vrgel plastenko. Nato se je ob govorniškem odru začel vsesplošen pretep, je videti na enem od posnetkov, ki so ga objavili regionalni mediji na svojih spletnih straneh. V incidentu po poročanju regionalnih medijev ni bilo poškodovanih. Po začetku pretepa so prekinili neposredni televizijski prenos, zasedanje pa prekinili.

Pretep FOTO: AFP
Pretep FOTO: AFP

Pred tem je več opozicijskih poslancev med Kurtijevim govorom večkrat izreklo žaljive pripombe in ga kritiziralo zaradi neustreznega reševanja razmer na severu Kosova, kjer so se napetosti z lokalnimi Srbi zaostrile po aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah.

Na volitvah so zaradi bojkota kosovskih Srbov ob izredno nizki udeležbi zmagali albanski kandidati. Volitve naj bi ponovili, a ni še znano, kdaj. Do takrat mora Priština zagotoviti pogoje za njihovo izvedbo, vključno z udeležbo Srbov.

V kosovskem parlamentu to še zdaleč ni bil prvi incident. Zlasti poslanci Kurtijeve stranke Samoopredelitev so bili v času, ko so bili še v opoziciji, znani po povzročanju incidentov z metanjem jajc in drugih predmetov na vodstvo parlamenta, pa tudi po tem, da so med zasedanji metali solzivec.

Preberite še: