Pretepenega so pustili umreti

Zakonca Kleindienst krivdo za smrt Matevža Potočnika Muzge valita na soobtoženega Alena Lovića.
Fotografija: Sprva je Franci Kleindienst (na sliki) dejal, da ne ve, zakaj je Lović šel nad Potočnika. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Sprva je Franci Kleindienst (na sliki) dejal, da ne ve, zakaj je Lović šel nad Potočnika. FOTO: Boštjan Fon

Kranj – V jeseniškem predelu Baza, kjer je zavetišče za brezdomce, so v enem izmed zabojnikov 8. septembra lani brutalno pretepli Matevža Potočnika Muzgo. Zakonca Gloria in Franci Kleindienst ter Alen Lović so ga po pretepu pustili brez ustrezne pomoči. Pretepen in obrcan – med obdukcijo so na njegovem telesu našteli kar petinšestdeset udarcev z nogami – je do naslednjega dne, nedelje, ko ga je našel skrbnik zavetišča, izdihnil. Istega dne so policisti vpletenim odvzeli prostost.

Lović je na predobravnavnem naroku krivdo priznal in sprejel kazen sedmih let zapora, kolikor mu je ponujalo tožilstvo. Skorajda enako, Franciju Kleindienstu štiri mesece več kot sedem let zapora, je ponudilo tudi zakoncema, ki pa sta ponudbo zavrnila in se včeraj udeležila prve sodne obravnave.

»Gloria me je klicala domov in rekla, naj pridem v Bazo,« je začel zagovor Kleindienst in dodal, da je tam že bil Lović. Sam naj bi stal zunaj pred kontejnerjem, ko je pokojnega Potočnika usekal Lović. »Ležal je na tleh, Gloria mu je podložila kapo, ko je ležal krvav,« je povedal in v isti sapi zatrdil, da se ga osebno ni niti dotaknil: »Lović ga je. Pa ne vem točno, menda ga je Gloria enkrat brcnila. Z njo sva šla iz zabojnika. Lović je ostal pri Matevžu v zabojniku, kaj je bilo tam, ne vem.«

Sprva je Franci Kleindienst dejal, da ne ve, zakaj je Lović šel nad Potočnika. Tožilka Lea Martinjak mu je predočila, da je v preiskavi govoril popolnoma drugače, a je odvrnil, da je bil jezen na ženo, tudi metadona ni imel. »Zakaj je prišlo do pretepa?«, je vztrajala tožilka, Kleindienst pa je ustrelil, da zaradi posilstva. »Matevževe žene, in to maja 2018,« je razložil obtoženi, ki je na trenutke dajal vtis, da ni čisto pri stvari.

Gloria Kleindienst. FOTO: Boštjan Fon
Gloria Kleindienst. FOTO: Boštjan Fon


Na vprašanje o svojem zakonskem razmerju je kratko pojasnil, da je bilo turbulentno, hkrati pa dejal, da so bile težave, kadar je bila Gloria z Matevžem in Lovićem. »Pili so. Pa pretepala sta jo. Nisem želel, da se druži z njim.« Zanimivo je, da je Kleindienst večkrat zatrdil, da se Potočnika sploh ni dotaknil, a so na njegovih oblačilih našli kri pokojnega. Po njegovi levi strani. Kleindienst je levičar.


Delavski čevlji in sandali


Gloria Kleindienst je dejala, da je pokojni kuhal štruklje in da je bil Lović lačen ter ob tem težil, da naj jih da Matevž na mizo, da bodo jedli. Vse naj bi se začelo, ker še niso bili kuhani. »Nekaj smo spili. Ko je šel Matevž pogledat za štedilnik, je šel Lović za njem, hotel je, da bi jedli takoj. Potem ga je udaril. Rekla sem Loviću, naj ga pusti, pa ga je tepel še naprej, pa brcal ga je. Ni odnehal. Stopila sem zraven, Lović je še mene udaril in rekel, naj se umaknem, da bo pretepel še mene. Bil je blazen. Matevž je ležal na tleh in se branil z rokami. Če bi klicala policijo ali reševalce in bi me Lović slišal, bi bilo še huje.« Ko je prišel njen mož, sta poskušala situacijo umiriti, a jima ni uspelo, Lović je spet tolkel in brcal Matevža. Gloria naj bi sezula sandale in odšla na stranišče, ko pa se je vrnila, jih ni bilo več tam, kjer jih je pustila, saj je Lović z njimi pretepal Potočnika.

Franci Kleindienst je pred preiskovalnim sodnikom lani septembra med drugim povedal, da je Lović pokojnega brcal z delavskimi čevlji, ki imajo železno kapico, Gloria pa ga je brcala in s sandali stopala po njem, po telesu in po glavi. Sodnica jo je vprašala, zakaj je šla brez obutve v toaleto, pa je odvrnila, da pač rada hodi bosa.

Po zagovorih so sledila pričanja, med drugim tudi dveh jeseniških policistov ter izvedencev. Sojenje bodo nadaljevali v petek.