Prevozil rdečo, zbil dva pešca in pobegnil

Žrtvi je po trčenju odbilo 50 metrov stran; voznik, star 33 let, je bil pod vplivom alkohola
Fotografija: nesrece pescev
Odpri galerijo
nesrece pescev

Ljubljana – Voznika, ki je včeraj kakih dvajset minut pred eno zjutraj na prehodu za pešce na Dunajski cesti v Ljubljani do smrti zbil 53- in 64-letnega pešca, nato pa odpeljal, so policisti prijeli kmalu po nesreči. Ko bodo zbrali vse podatke, ga bodo s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika.

Na ljubljanski policijski upravi pojasnjujejo, da je 33-letni voznik z osebnim vozilom VW passat vozil po Dunajski cesti od centra oziroma Bavarskega dvora proti Linhartovi cesti. Za križiščem z Vilharjevo ulico, malo pred Gospodarskim razstaviščem, je prevozil rdečo luč na semaforju in peljal naprej. Ravno takrat sta z njegove leve strani čez prehod za pešce cesto pravilno prečkala 53- in 64-letni moški. Voznik, po neuradnih podatkih gre za Mariborčana, ki živi v Ljubljani, ju je zbil. Po trčenju ju je odbilo naprej po vozišču, voznik pa je zdrsel z vozilom naprej levo, čez z robniki dvignjeno sredinsko zelenico, kjer je trčil še v drog javne razsvetljave in ga podrl. Po tem je, ne da bi ustavil, odpeljal naprej po Dunajski cesti proti Črnučam, kjer so ga policisti kmalu po nesreči izsledili in prijeli.

Mlajši pešec (šlo naj bi za bosanskega državljana Miča J. na začasnem delu pri nas) je bil v nesreči tako hudo poškodovan, da je umrl na kraju, 64-letnika (po naših podatkih gre za Milana Đ. doma iz Planine pri Postojni) pa so hudo ranjenega odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je umrl približno dve uri kasneje.
Kraj nesreče sta si ogledala tudi dežurni tožilec in dežurna preiskovalna sodnica, ki je za oba pokojna odredila sodno obdukcijo.

Kako silovito je bilo trčenje, priča podatek, da sta pešca po trčenju obležala približno 50 metrov stran. Glede na poškodbe na vozilu in drogu javne razsvetljave ter glede na položaj pešcev po trčenju, kaže, da voznik ni vozil s predpisano hitrostjo, pojasnjuje policijski inšpektor Refik Hodžić z ljubljanske policijske uprave. Dodaja, da so voznika potem, ko so ga izsledili, preizkusili z alkotestom, ki pa je pokazal vsebnost alkohola nad dovoljeno mejo - 1.01 mg alkohola v litru izdihanega zraka - odredili so mu tudi strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Pri 33-letniku so namreč zasegli štiri alu zavitke z belo prašnato snovjo, za katero sumijo, da gre za kokain. Izsledki strokovnega pregleda še niso znani.

Hodžić še pojasnjuje, da so po nesreči na številko 113 prejeli več klicev občanov, ki so jih obveščali o dogajanju, prav tako so jim sporočili lokacijo voznika, ki se je bil po nesreči ustavil na Bežigradom in so ga videli, ko je izstopil iz avta.
Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, voznika pa bodo kazensko ovadili in ga pripeljali k preiskovalnemu sodniku; za dejanje je zagrožena kazen do 12 let zapora.

prava.
prava.

 

Črni seznam


Na slovenskih cestah je letos v prometnih nesrečah umrlo že 20 ljudi, lani v tem času osem. Po podatkih agencije za varnost prometa približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica pitja alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Včerajšnja nesreča spominja na eno najbolj tragičnih smrtnih prometnih nesreč s pobegom, ki se je zgodila 6. maja 2013 okrog pol devetih zvečer, ko je takrat 35-letni Dean Stanko prehitro vozil po Slovenčevi v Ljubljani in na prehodu za pešce zbil 19-letni Klaro C. in Mio S. Javnost je dodatno razburil podatek, da je voznik po silovitem trčenju odpeljal, nekaj ulic stran pa parkiral močno poškodovan avto in se vrnil. A le zato, ker je hotel s kraja odnesti odpadlo registrsko tablico. Načrte so mu prekrižali občani, ki so ga pridržali do prihoda policije. Po ugotovitvah preiskovalcev je vozil med 70 in 80 kilometri na uro (omejitev je 50), našli so sledi prepovedane konoplje in kokaina. Obsojen je bil na osem let zapora.

Bilo je 10. decembra 2016, ko je na prehodu za pešce v središču Ljubljane voznik taksija Zemir Hušidić okoli pol treh zjutraj zbil 18-letnega Žigo R., ki je cesto prečkal na zaznamovanem prehodu za pešce. Za posledicami nesreče je umrl dva dni kasneje. Sodni postopek še traja, saj voznik lani ni priznal krivde v zameno za triletno zaporno kazen in leto dni odvzema vozniškega dovoljenja.
 

Zbil nosečnico


Sredi februarja so osem let in osem mesecev zapora določili 30-letnemu Martinu Plavcu, potem ko je priznal krivdo za tragično prometno nesrečo na Nasipni ulici na Pobrežju v Mariboru konec lanskega oktobra. Plavec, ki je vozil močno pijan (kar 1,76 promila v izdihanem zraku) je na prehodu za pešce zbil visoko nosečo 27-letno Urško K. Dan po nesreči je preminila Urška, štiri dni kasneje še otrok.

Na ljubljanski Celovški cesti je 20. marca 2017 umrla 20-letna kolesarka Ina G. Vanjo je s hitrostjo najmanj 105 kilometrov na uro trčil tedaj 22-letni Jan Kočić. Ugotovitev sodišča je bila, da je kolesarka res zapeljala skozi rdečo luč, a tako tragičnih posledic ne bi bilo, če bi Kočić vozil s predpisano hitrostjo, saj bi lahko pravočasno zavrl tudi, če bi peljal le nekoliko prehitro. Na prvi stopnji je obsojen na dve leti in tri mesece zapora.