Priča bo morala znova na sodišče

Tadeja Falnoga je skoraj ob koncu sojenja odkrila zase pomembne listine.
Fotografija: Računi, ki jih je zdaj pokazala Falnoga, bi lahko dokazovali nasprotno, zato bodo Napotnikovo prihodnji teden zaslišali še enkrat. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Računi, ki jih je zdaj pokazala Falnoga, bi lahko dokazovali nasprotno, zato bodo Napotnikovo prihodnji teden zaslišali še enkrat. FOTO: Marko Feist

Celje – Tožilstvo nekdanji direktorici propadle družbe SGP Nova Tadeji Falnoga očita več poslovnih goljufij, s katerimi naj bi upnike oškodovala za skupno okoli milijon evrov. Ena od oškodovank, Metka Napotnik bo pričala še enkrat, saj mora več povedati o listinah, ki jih je Falnoga našla v svojem računalniku.

Falnoga je na zadnji obravnavi v spis vložila več računov, ki jih je, kot je pojasnila, našla v svojem osebnem računalniku. »S tem želi obramba ovreči, da Metka Napotnik ni bila seznanjena z obremenjenostjo nepremičnin,« je pozneje pojasnila okrožna državna tožilka Nadja Sovinc. Kot je že pred časom pričala Napotnikova, katere podjetje je bilo podizvajalec SGP Nove, se je namreč s Falnogo dogovorila za plačilo s kompenzacijo. Namesto z denarjem je SGP Nova plačala njihovo delo s štirimi stanovanji, za katera se je kasneje izkazalo, da so obremenjena z maksimalnimi hipotekami. Kot je dejala, ob prevzemu nepremičnin tega ni vedela. Računi, ki jih je zdaj pokazala Falnoga, bi lahko dokazovali nasprotno, zato bodo Napotnikovo prihodnji teden zaslišali še enkrat.

Napotnikova bi morala biti zadnja priča v tem sojenju, še vedno pa svojega zagovora ni podala obtoženka. Njen zagovornik Rafael Mohorko je sicer večkrat povedal, da je bila Tadeja Falnoga, četudi direktorica, zgolj orodje v rokah lastnika družbe, znanega celjskega gradbinca Stanka Božičnika. To je potrdilo več prič in nekdanjih sodelavk Falnoge. Podobno je že septembra pričal izvedenec dr. Drago Dubrovski, ki je dejal, da pregledane listine kažejo, da je posle družbi pridobival Božičnik in ne Falnoga. Svoje mnenje je moral še dopolniti, na zadnji obravnavi je bil skoraj ves čas zraven, da je sproti razlagal zapletene finančne in listinske akrobacije iz obsežnega spisa, ki šteje že nekaj let, saj so se domnevna kazniva dejanja zgodila pred več kot desetletjem. Ponovno pa je povedal, da je imela družba SGP Nova velike težave, da so zapadle obveznosti poravnavali s tekočimi projekti in da so se vsi projekti končali z izgubo.