S športnimi avtomobili dirkali po slovenskih cestah

Voznika lamborghini huricana in audija R8 sta tekmovala od cestninske postaje Drnovo do Čateža. Vozila sta tudi več kot 260 kilometrov na uro.
Fotografija: Lamborghini huracan FOTO: Policija
Odpri galerijo
Lamborghini huracan FOTO: Policija

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so konec tedna med nadzorom ugotovili več hujših prekoračitev hitrosti. Med drugim so zalotili voznike, ki so divjali s kar 260 kilometri na uro. 

Policisti so to nedeljo na avtocesti zunaj naselja Drnovo opazili večjo skupino športnih vozil višjega cenovnega razreda. Šlo je za udeležence tako imenovanega carbage run potovanja, ki se ga udeležijo vozniki več držav in v okviru katerega potujejo čez različne države. Ob tem občasno tekmujejo med sabo, takšne spontane dirke pa so zaradi velikih hitrosti skrajno nevarne, poudarjajo na policiji. 

»Voznika lamborghini huracana in audija R8 sta se odločila, da bosta tekmovala od cestninske postaje Drnovo do Čateža. Policista Specializirane enote za nadzor prometa sta na razdalji 3300 metrov prevožene poti z videonadzornim sistemom Provida izmerila njuno povprečno hitrost, ki je znašala kar 251 kilometrov na uro, trenutne hitrosti pa so segale tudi več kot 260 kilometrov na uro (km/h),« sporočajo z Generalne policijske uprave.

Audi R8 FOTO: Policija
Audi R8 FOTO: Policija


A to še zdaleč ni bilo vse. Na avtocesti med Grosupljim in Višnjo Goro, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, so vozniku motornega kolesa namerili 159 km/h. V bližini Trebnjega so pri vozniku audija A5 tujih registrskih oznak v predoru, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, namerili kar 157 km/h. Za več kot polovico je omejitev hitrosti presegel tudi tuji voznik mercedes-benza S400, ki je prav tako skozi predor vozil s 159 km/h.


Prehiteval po odstavnem pasu 


Na primorskem kraku avtoceste so policisti ustavili voznika, ki je vozil s hitrostjo 170 km/h in prehiteval druga vozila kar po odstavnem pasu. Voznik BMW M5 pa se je odločil, da bo na odseku, kjer je omejitev hitrosti 130 km/h, vozil s 190 km/h. 


Prehitevala v škarje 


Policisti so ujeli tudi dva motorista, ki sta z agresivno vožnjo, prehitevanjem v škarje, v ovinku in čez polno ločilno črto ogrožala sebe in druge prometne udeležence. Še enega motorista so policisti ustavili, ko je na cesti od Kozine proti Divači, kjer je hitrost omejena na 90 km/h, vozil s povprečno hitrostjo 153 km/h. Ker je znašala prekoračitev hitrosti več kot 50 km/h nad omejitvijo, za kar je zagrožena globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk, so mlademu vozniku kategorije A2 odvzeli vozniško dovoljenje, zato bo moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Večje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zaradi česar vozijo hitreje in agresivneje, še ugotavljajo na policiji.