Slovenec soglaša z izročitvijo

Joža Šmit je bil februarja prijet v Avstraliji, teče pa postopek izročitve.
Fotografija: Joža Šmit naj bi bil v Avstraliji od leta 2000. FOTO: Europol
Odpri galerijo
Joža Šmit naj bi bil v Avstraliji od leta 2000. FOTO: Europol

Melbourne – Slovenec Joža Šmit, za katerim je razpisana najstarejša tiralica v Sloveniji in ki so ga avstralske oblasti prijele 9. februarja, po neuradnih informacijah ne nasprotuje izročitvi v Slovenijo. Kljub temu še ni znano, kdaj naj bi 58-letnika izročili. Zadnji očitek na njegov račun naj bi sicer čez slabo leto in pol zastaral.

Na kranjskem okrožnem sodišču so v zvezi z izročitvijo komunicirali s sektorjem za mednarodno sodelovanje pri naši policiji. Obveščeni so bili, da bo zaslišan, drugih informacij pa niso prejeli. Tudi slovenska policija jih ni, pojasnjuje Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije: »Od avstralskega Interpola v tej zvezi še nismo prejeli nobenega obvestila, tako da vam več informacij ne moremo posredovati.«

Po neuradnih informacijah iz Avstralije pa naj torej 58-letnik na zaslišanju ne bi nasprotoval izročitvi Sloveniji, na nadaljnje postopke pa čaka v izročitvenem priporu. Naše pravosodje je medtem avstralskemu poslalo potrebno dokumentacijo, toda tako imenovani ekstradicijski postopek se na avstralskem pravosodnem ministrstvu lahko zavleče do pol leta in dlje; tudi zato, ker v tej državi velja anglosaški pravni red in so zato postopki v presoji pogojev za izročitev drugačni.

Če in ko pa bo slovenski zahtevi po Šmitovi izročitvi ugodeno, se bodo avstralski policisti povezali z našimi varnostnimi organi ter se dogovorili o načinu in času Gorenjčeve predaje.

Za Šmitom je bilo zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe otroka in spolnega nasilja nad osebo, starejšo od 15 let, iskanje razpisano davnega 15. novembra 2001. Po več kot 17 letih se torej le bliža dan, ko bo moral v Kranju odgovarjati za nezakonito početje, čeprav je v tem času vse skupaj že precej zvodenelo. Zloraba mladoletne osebe je namreč zastarala, ker pa naj bi isto žensko zlorabljal tudi pozneje, je zanj aktualno še kaznivo dejanje spolnega nasilja, ki pa bo po neuradnih informacijah prav tako zastaralo septembra prihodnje leto.

Šmit naj bi sicer v Avstraliji nelegalno bival že od leta 2000, tam naj bi delal kot rudar.