Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Stanovalci se vračajo v ponoči evakuiran blok

Zaenkrat kaže, da je zagorelo izven stavbe, nato pa se je ogenj razširil na blok. Stanovalci kranjskega bloka se vračajo domov, začasno namestitev je moralo poiskati 16 ljudi.
Požar v Kranju FOTO: GRS Kranj
Požar v Kranju FOTO: GRS Kranj
Anja Intihar, Be. B., STA
26. 6. 2018 | 06:22
26. 6. 2018 | 19:10
5:37
V Kranju je ponoči zagorelo v stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove brigade 14. 

Iz objekta je bilo najprej evakuiranih okoli 50 ljudi, kasneje še več, skupaj okoli 120. Zaradi vdihavanja dima so reševalci trem osebam na kraju nudili prvo pomoč, eni osebi pa zaradi nezaužitja predpisanih zdravil. Po trenutnih podatkih policije druge poškodbe na ljudeh niso bile ugotovljene.

Po klicu očividcev, da gori, se je takoj odzvala Gasilsko-reševalna služba Kranj. Njen poveljnik Andraž Šifrer je povedal, da so se na teren takoj odpravile dežurne enote s štirimi vozili, aktivirali so tudi prostovoljne gasilce s Primskovega.

»Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar že polno razvit, gorelo je ostrešje lokala pod blokom in ogenj je silil po pročelju bloka navzgor. Takoj smo začeli gašenje in evakuacijo prebivalcev bloka,« je povedal Šifrer. Pojasnil je, da je bila težava to, da so ljudje spali in so morali večino stanovalcev zbuditi z zvonjenjem in trkanje


Požar pogasili v pol ure, evakuacija vzela precej več časa


Požar so lahko pogasili relativno hitro, v približno pol ure, evakuacija pa jim je vzela precej več časa. Težava je bila to, da so tisti, ki so zapuščali stanovanja, ta zaklenili, zato so morali gasilci, da so se lahko prepričali, da ni kdo ostal v bloku, v približno polovico od 48 stanovanj na silo vlomiti.

Šifrer je akcijo ocenil kot dobro in učinkovito ter opozoril, da bi se lahko hitro zgodil črn scenarij, kakršnega poznamo, denimo, iz Londona, saj so bloki navpični ter se ogenj in dim širita navzgor po objektu. Ljudje bi se tako lahko v spanju zastrupili in umrli.

Požar v Kranju FOTO: GRS Kranj
Požar v Kranju FOTO: GRS Kranj


Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so sporočili, da je zagorelo je ob 2.45 v pritličju stanovanjskega bloka v gostinskem lokalu, požar se je potem razširil še na sosednje lokale in trgovino. Dodali so, da so morali zaradi močne zadimljenosti evakuirati približno 120 stanovalcev iz dveh blokov, za nekaj ljudi je občinski štab civilne zaščite organiziral začasno nastanitev v prostorih občine. Kar nekaj stanovalcev je zaradi hitre evakuacije odšlo ven zgolj v pižami, zato so jim priskrbeli odeje. 
 

Zaenkrat kaže, da je zagorelo izven stavbe


Kriminalisti so na kraju opravili ogled in zavarovali stvari za nadaljnje delo. Ugotovili so, da  okoliščine na kraju kažejo, da je zagorelo v najnižjem nestanovanjakem delu, izven stavbe, ogenj pa se je potem preko zunanjega dela stavbe razširil še na
višji stanovanjski del.



Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju, (več stanovanj je bilo tudi onesnaženih z dimom), ostrešje nad poslovnimi prostori, en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Nastala je velika materialna škoda, je sporočil Janez Šuštar s policije.

Dostop do bivalnih prostorov je bil nekaj časa onemogočen za vse stanovalce, brez nastanitve pa ostaja sedem ljudi, ki se zdaj nahajajo v občinski stavbi, je povedal poveljnik civilne zaščite Sašo Govekar.



Na začasni lokaciji bodo ostali, dokler stanovanja ne bodo usposobljena za bivanje, kar naj bi bilo najkasneje v mesecu dni. Postopki za sanacijo stanovanj namreč že potekajo. Upravnik je za naslednji teden napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, torej strehe in fasade. Skupni akciji pa se lahko pridružijo tudi stanovalci z obnovo posameznih stanovanjskih enot.



Janez Šuštar je v prvem sporočilu za javnost zapisal, da naj bi materialna škoda znašala najmanj 50.000 evrov, a so na Mestni občini Kranj nato opozorili, da je o oceni še prezgodaj govoriti, bo pa škoda nedvomno velika. Za zdaj ni jasno niti, kje natančno je zagorelo. Možno je, da je zagorelo v lokalu pod blokom, v katerem pečejo pecivo, ob njem pa je uničen tudi frizerski salon. Oba lokala sta bila med prazniki zaprta, lahko pa bi zagorelo na napeljavi. Prav tako obstaja možnost, da je prvi zagorel motor, parkiran pred blokom.

Ugotavljanje povzročene škode in vzroka požara še poteka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine