Znan vzrok nesreče na Hrvaškem: voznik izgubil nadzor nad vozilom

Potniki, vsi državljani Poljske, so bili namenjeni na romanje v Medžugorje. Ponesrečenim in članom nujne medicinske pomoči je omogočena psihološka pomoč.
Fotografija: Tragedija pri Zagrebu.  FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
Odpri galerijo
Tragedija pri Zagrebu.  FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

 

Danes zjutraj se je na avtocesti Zagreb-Goričan zgodila tragična nesreča avtobusa s poljskimi registrskimi tablicami. Kot poročajo hrvaški mediji, je po zadnjih podatkih umrlo 12 ljudi, 19 oseb je huje poškodovanih,13 pa lažje. Po podatkih poljskega zunanjega ministrstva so vse žrtve državljani Poljske. Preiskava je po poročanju hrvaškega tožilstva pokazala, da je voznik izgubil nadzor nad avtobusom.

Glede na zbrane podatke in pričevanja očividcev je voznik avtobusa poljskih registrskih oznak izgubil nadzor vozilom, ki je prebilo odbojno ograjo in zapeljalo na brežino avtoceste. V nesreči je umrlo 12 ljudi iz avtobusa, vključno z voznikom avtobusa, vsi državljani Poljske. Državno tožilstvo je zaradi vzroka nesreče odredilo obdukcijo umrlih oseb, strokovni pregled vinjenosti voznika avtobusa ter izvedbo drugih potrebnih preiskav in dokaznih dejanj.

Po poročanju hrvaških medijev so poškodovane odpeljali v bolnišnice v Zagrebu, Varaždinu in Čakovcu. Več oseb je imelo hude poškodbe, številne zlome in notranje poškodbe, navajajo. Nesreča se je zgodila okoli 5.30 med krajema Jarek Bisaški in Podvorec. Vzrok nesreče še ni znan, po neuradnih podatkih naj bi voznik zaspal za volanom in zapeljal s ceste.

Po zadnjih podatkih iz varaždinske bolnišnice se tam zdravi 11 oseb, pet na intenzivnem oddelku, trije na nevrokirurgiji, trije na travmatološkem oddelku. Do sedaj sta bila operirana dva bolnika, dvema vgrajujejo torakalne drene. Nobeden od njih trenutno ni v življenjski nevarnosti.

Kot je za Jutarnji list izjavil prof. dr. Anko Antabak, so bili zdravniki že zjutraj pripravljeni. Šest hudo poškodovanih so pripeljali v Univerzitetni bolnišnični center v Zagrebu, med prevozom so oživljali osebo, ki je bila v življenjski nevarnosti. Ostali, je dejal, so bili vsi hudo poškodovani, zaradi česar so pripravili dve operacijski dvorani v upanju, da bodo do poldneva vsi operirani. Prav tako so pripravili tudi dodatne kapacitete, če bi druge ustanove morda potrebovale subspecialistične storitve.

FOTO: Željko Hajdinjak/CROPIX 
FOTO: Željko Hajdinjak/CROPIX 

Pomagajo tudi poljski policisti

Minister za notranje zadeve Davor Božinović je na novinarski konferenci pred varaždinsko bolnišnico po poročanju Jutarnjega lista povedal, da so nesrečni avtobus odpeljali na varovano parkirišče, stvari potnikov pa shranili v prostore varaždinske policijske uprave in bodo izdane v skladu z zahtevami. Dodal je, da so se poleg hrvaških interventnih služb, ki so odšle na teren v izjemno kratkem času, vključili tudi poljski policisti, ki so na Hrvaškem že od prej v okviru programa Hrvaška, varna turistična destinacija, ki se izvaja vsako poletje. Tukaj so zato, da olajšajo komunikacijo s preživelimi, da so v službi veleposlaništva Republike Poljske, torej pri zbiranju vseh informacij, je izpostavil.

Poleg tega je vzpostavljena stalna komunikacija med varaždinsko policijo, ministrstvoma za notranje in za zunanje zadeve in poljskim veleposlaništvom ter psihološka pomoč, ki jo v Varaždinu organizira Rdeči križ tamkajšnje županije. »Namenjena je predvsem ponesrečencem, po potrebi pa je na voljo tudi vsem pripadnikom nujne medicinske pomoči, ki so prvi prišli na kraj nesreče, kar je že samo po sebi, glede na razsežnosti tragedije, nekaj, kar je šokantno za vsako osebo, ne glede na to, ali se je izšolala za policista, gasilca ali pripadnika nujne medicinske pomoči ali civilne zaščite,« je dejal Božinović.

Na potovanju tudi duhovniki in nune

Po navedbah časnika Večernji list je avtobus krenil na pot iz Varšave v petek zjutraj, potniki pa so bili iz različnih delov Poljske. Med njimi naj bi bili tudi trije duhovniki in šest nun, voznika naj bi bila dva.

Nesreča se je zgodila na avtocesti A4 med odsekoma Breznički hum in Komin v smeri Zagreba. Trenutno tam poteka promet po enem voznem pasu in z omejeno hitrostjo na 40 kilometrov na uro, navaja spletni portal Hrvatskega autokluba.

Doslej najhujša prometna nesreča avtobusa na hrvaških cestah se je zgodila 7. septembra 2008, ko je v nesreči slovaškega avtobusa na avtocesti blizu Gospića umrlo 14 ljudi, 22 je bilo poškodovanih, navaja Hina.

Na avtobusu je bilo 53 oseb. FOTO: Damir Sencar/AFP
Na avtobusu je bilo 53 oseb. FOTO: Damir Sencar/AFP

Vodja hrvaškega zavoda za nujno pomoč Maja Grba-Bujević je povedala, da so na kraj nesreče nemudoma poslali 16 reševalnih ekip. Pri reševanju je sodelovalo več kot 60 gasilcev. »Obvestilo o nesreči smo dobili ob 5.35, reševalci so bili na kraju nesreče deset minut pozneje,« je pojasnila. 

Minister za notranje zadeve Davor Božinović je povedal, da so v stiku s poljskim veleposlaništvom, da vzpostavijo stik z družinami umrlih in poškodovanih. »Avtobus se je na pot odpeljal iz okolice Varšave, skupina je bila na poti na romanje v Medžugorje,« je razložil. Med njimi naj bi bili tudi trije duhovniki in šest nun, voznika naj bi bila dva. Na avtobusu naj ne bi bilo otrok. Vozilo je bilo izdelano leta 2011 in je imelo po navedbah poljskega ministrstva za infrastrukturo opravljene vse zakonsko predpisane preglede.

FOTO: Damir Sencar/AFP
FOTO: Damir Sencar/AFP

Da so bili potniki namenjeni na romanje v romarsko središče Medžugorje, je na družbenem omrežju twitter potrdil tudi poljski premier Mateusz Morawiecki in vsem družinam žrtev izrekel sožalje. Dodal je, da se je zjutraj pogovarjal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, ki mu je zagotovil popolno podporo hrvaških zdravstvenih služb.

Plenković je poljskemu kolegu izrazil sožalje. V imenu vlade sem izrazil sožalje svojcem umrlih in sporočil, da so angažirane vse službe in da se poškodovanim nudi pomoč, je zapisal na Twitterju.

Zunanji minister Gordan Grlić Radman je poslal sporočilo poljskemu kolegu Zbigniewu Rau. V njem je izrazil upanje na hitro okrevanje poškodovanih in zatrdil, da hrvaški organi nudijo vso potrebno pomoč. Hrvaški narod je solidaren s Poljsko in njenimi državljani, je Grlić Radman zapisal na Twitterju.

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor in premier dr. Robert Golob sta poljskemu državnemu vrhu in svojcem umrlih izrekla izraze sožalja.

Na Hrvaško bo prispel tudi poljski minister za zdravje Adam Niedzielski in namestnik zunanjega ministra Marcin Przydacz