Tri dni pred smrtjo je plačala 10.000 evrov

Mazaštvo in oderuštvo: Drnovškov zdravilec Franjo Keleminović oziroma dr. Oskar odločno zavrača krivdo.
Fotografija: Obdolženi naj bi obljubljal čudežno ozdravitev in oderuško zaračunaval zelišča (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Obdolženi naj bi obljubljal čudežno ozdravitev in oderuško zaračunaval zelišča (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock

Nova Gorica – »Nikoli še nisem bil obsojen in tudi nikoli ne bom,« je na današnjem predobravnavnem naroku pred novogoriškim okrožnim kazenskim sodnikom Igorjem Majnikom dejal 63-letni Franjo Keleminović, ki se je pred leti javno pohvalil, da je na poti do ozdravitve pomagal dr. Janezu Drnovšku, papežu, Jelcinu, Berlusconiju, Castru ter številnim drugim svetovnim pomembnežem.

Večina od teh je že mrtvih, tudi še ena njegovih »pacientk«, ravnateljica osnovne šole Šturje v Ajdovščini, Ava Curk. Zaradi njene tragične zgodbe je sedel na zatožno klop.

»Ne priznam tega, kar je zapisano v obtožbi, saj to ni resnica oziroma ni se dogajalo tako,« pravi Keleminović. Čeprav vsebina obtožbe na njegov račun še ni znana, so se v javnosti že prej pojavile informacije, da naj bi Curkovi kot zdravilec oziroma samooklicani zdravnik (sam sicer trdi, da je medicinsko fakulteto zaključil v Ukrajini, po poklicu pa je zdravnik, farmacevt in farmakolog) obljubljal čudežno ozdravitev.

»In to z navadnimi čajčki ter zeliščnimi mešanicami iz lekarn, ki so bili vsi skupaj vredni kvečjemu 300 evrov, pobral pa ji je več kot 22.000 evrov,« nam je zaupal dobro obveščeni vir ter pripomnil, da se je Keleminović v letih, ko je živel na novogoriškem, predstavljal kot dr. Oskar oziroma dr. Oscar.

»Nikoli še nisem bil obsojen in tudi nikoli ne bom,« je prepričan Franjo Keleminović (na fotografiji desno skupaj s svojim odvetnikom Romanom Završkom). FOTO: Dejan Javornik
»Nikoli še nisem bil obsojen in tudi nikoli ne bom,« je prepričan Franjo Keleminović (na fotografiji desno skupaj s svojim odvetnikom Romanom Završkom). FOTO: Dejan Javornik

 

Nesla mu je 22.500 evrov


Dvainpetdesetletna Curkova se je proti koncu junija ali na začetku julija 2013 začela počutiti slabo. Diagnosticirali so ji raka želodca z metastazami. Šlo je za hiter rak in čeprav so ji onkologi svetovali kemoterapijo, so ji tudi odkrito dejali, da operativno zdravljenje ne pride več v poštev ter da ji v resnici ni pomoči in bo umrla.

Nekaj tednov po postavljeni pogubni diagnozi je navezala stik s Keleminovićem, ki je takrat živel v Novi Gorici in za katerega se je širil ljudski glas, da pomaga hudo bolnim ljudem. »Prepričal jo je, da jo bodo njegove žavbe ozdravile, do zadnjega trenutka je verjela, da jo bodo res,« se je nedavno v pogovoru za Slovenske novice spominjala njena sestra Vesna.

Bolnici naj bi dr. Oskar zabičal, da mu mora popolnoma zaupati, obljubljal ji je, da bo s pomočjo strogega posta, njegovih čajev, zvarkov, klistirja in sode bikarbone kmalu spet zdrava. Avgusta mu je za prvo terapijo morala plačati 12.500 evrov, kura pa naj bi bila tako draga, ker naj bi v njegovih zdravilih bila zelo redka sestavina, ki uničuje rakave celice. »Čeprav Avi ni šlo na bolje, mu je torej verjela, da bodo s pomočjo klistirja iz nje šle metastaze.«

Tisti teden, v katerem je v nedeljo umrla, naj bi ji dr. Oskar svetoval naslednjo kuro z njegovimi zvarki. Ker denarja ni imela, je odšla na banko in vzela posojilo. Deset tisoč evrov je v četrtek odnesla Keleminoviću, ta pa ji je dal svoja zdravila. V nedeljo, 8. septembra 2013, je umrla.
 

Zaradi mazaštva do pet let zapora


Keleminović pa krivde ne priznava. O sebi pravi, da ima višjo strokovno izobrazbo in da se je v Odesi izšolal za zdravnika. Zdaj živi v Zagrebu in je upokojenec. O tem, koliko pokojnine prejema, pove, da je ta visoka, točnega podatka pa zaradi novinarjev v sodni dvorani ne bo razkril, saj ne bi rad, da o tem piše v časopisih.

Datum začetka sodnega procesa pred tričlanskim senatom okrožnega sodišča še ni določen. Keleminoviću zaradi mazaštva (mazač je tisti, ki se ukvarja z zdravljenjem, čeprav za to nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči) preti do pet let zapora, zaradi oderuštva iz koristoljubnosti pa do tri leta.
Dolg je seznam tožilskih predlogov, ki jih bodo izvedli na glavni obravnavi, in zelo dolgega je na predobravnavnem naroku predstavil tudi Keleminovićev odvetnik Roman Završek.

Med drugim je predlagal zaslišanje več prič, strokovnjakov in zdravnikov, ki naj bi po njegovem vedeli povedati, da prehranska dopolnila in higienski pripomočki, ki jih je Keleminović dajal Curkovi, niso bili škodljivi ali celo vodili v poslabšanje zdravja in smrt. »Obdolženi ni nikomur nikoli svetoval, kako se zdraviti. Priče bodo povedale, da je bolnikom svetoval le glede zdrave prehrane in higiene. Nikomur, niti Avi Curk, ni svetoval, naj opusti konvencionalno zdravljenje. Zdravniki pa bodo lahko kaj povedali tudi o bolezenskih znakih pokojne, ki jih je imela že pet let pred smrtjo. In da je, še preden je spoznala obdolženca, zavračala zdravljenje, na katero jo je tudi obdolženi večkrat poslal.«