V hudi prometni nesreči umrla motorist in kolesar

Letos so do sredine junija pri nas zabeležili 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov.
Fotografija: Slovenske ceste so terjali dve življenji. FOTO: Jure Eržen/Delo 
Odpri galerijo
Slovenske ceste so terjali dve življenji. FOTO: Jure Eržen/Delo 

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da se je nekaj minut po 18. uri v naselju Lovrenc na Dravskem polju v občini Kidričevo zgodila huda prometna nesreča. V njej sta bila udeležena voznik motornega kolesa in kolesar. Oba sta v trčenju umrla. 

Miran Šadl s PU Maribor je sporočil, da je 31-letni moški vozil motorno kolo po regionalni cesti po regionalni cesti iz smeri Kidričevega proti Lovrencu na Dravskem polju. Takrat mu je prednost izsilil 64-letni kolesar, ki se je na regionalno cesto vključeval po dovozni poti iz smeri kolesarske steze, čeprav je pred križiščem prometni znak »ustavi«. Zato je motorist čelno trčil v levi bok kolesarja. Oba sta padla in kasneje na kraju prometne nesreče tudi oba umrla.

Policisti bodo odredili sodnega izvedenca, ki bo skušal ugotoviti hitrost vožnje voznika motornega kolesa pred trčenjem. Po zaključku preiskave bodo pristojnemu tožilstvu podali poročilo.

To sicer ni edina nesreča s smrtnim izidom, ki se je zgodila danes. Že zjutraj smo poročali o smrti 50-letnega motorista, ki se je ponesrečil na cesti med Zagorjem ob Savi in Kotredežem.

Na cestah na območju PU Maribor je v letošnjem letu v sedmih prometnih nesrečah umrlo osem ljudi. V enakem obdobju lanskega leta je bilo takih nesreč šest, umrlo pa je šest ljudi.


Letos do sredine junija 260 prometnih nesreč z motoristi


Podatki Agencije za varnost prometa za obdobje med letoma 2015 in 2019 kažejo, da je povprečno umrlo 24 voznikov motornih koles in mopedov letno, povprečni delež umrlih motoristov pa je znašal 22 odstotkov. Največ nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov se je zgodilo leta 2017, ko je umrlo 29 motoristov, kar je 28-odstotni delež umrlih v prometnih nesrečah, poroča STA.

Letos so do sredine junija pri nas zabeležili 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov. Dve tretjini nesreč so povzročili motoristi sami. Vzrok za večino nesreč s smrtnim izidom sta prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje, zato Agencija za varnost prometa poziva motoriste k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju.