V Soči utonil deček

V povezavi z večjo varnostjo kopanja v reki Soči je minister za okolje Andrej Vizjak pred tednom dni poudaril, da gre za tradicionalno kopalno mesto.
Fotografija: Na reki Soči se je zgodila nova tragedija. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Na reki Soči se je zgodila nova tragedija. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Na reki Soči se je včeraj popoldne zgodila tragedija. Na območju rekreacijskega centra Solkan, kjer je lani utonil desetletni deček, se je med plavanjem utopil 11-letnik, je poročala TV Slovenija

S Policijske uprave Nova Gorica so zvečer sporočili, da so bili ob 16.31 obveščeni o nesreči na reki Soči pri Kajak centru v Solkanu, kjer je reka odnesla mlajšo osebo v smeri proti državni meji z Italijo. Takoj po prijavi so bili poleg policistov in kriminalistov z območja PU Nova Gorica na kraj napoteni tudi novogoriški poklicni gasilci s potapljači, reševalci nujne medicinske pomoči ZD Nova Gorica in člani enote za hitre intervencije civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica, ki so se nemudoma vključili v reševanje mlajše osebe po strugi in obrežju reke Soče.

Kasneje so mlajšo osebo potegnili iz reke Soče, reševalci pa so ga nemudoma začeli oživljati, vendar žal neuspešno. O tragični nesreči sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik okrožnega sodišča in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine nesreče.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so že prej sporočili, da se je ob 16.30 na reki Soči pri Solkanu zgodila nesreča. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s potapljači, reševalci NMP Nova Gorica in člani HRI MONG.

Hidrološki podatki Agencije RS za okolje (Arso) sicer kažejo, da je bil vodostaj med 14. uro in 16.40 ves čas enak, in sicer okrog 260 centimetrov. Kot so poročali v oddaji 24UR, se je po neuradnih podatkih utopil mlad kajakaš, ki je bil na brzicah s prijatelji in se pri tem z oblačili, menda z rešilnim jopičem, zataknil ob kol pod vodo. Reševalci so ga našli blizu slovensko-italijanske meje in ga dlje časa oživljali, vendar zaman.

Soča je s svojimi pritoki pri kopalcih zelo priljubljena, a se mnogi ne zavedajo nevarnosti. Lanska tragedija se je zgodila zaradi nenadnega porasta vodostaja. Andrej Ferlinc s Policijske uprave Nova Gorica je tedaj za Delo povedal, da se kakšna nesreča na Soči zgodi vsako leto, saj gre za divje vode, ki so v nekaterih predelih precej nevarne. Utopitve so sicer redke, pogostejše so slabosti.

Na reki Soči je utonil 11-letni deček. FOTO: PU Nova Gorica
Na reki Soči je utonil 11-letni deček. FOTO: PU Nova Gorica


Minister o varnosti kopanja v Soči


V povezavi s kopalnimi vodami in večjo varnostjo kopanja v reki Soči je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak med obiskom Mestne občine Nova Gorica pred tednom dni poudaril, da gre za tradicionalno kopalno mesto. »Vsepovsod ob Soči je zaradi narave vodotoka (na primer visokih pretokov) kopanje nevarno. Možna rešitev je v vzajemnem sodelovanju med Soškimi elektrarnami Nova Gorica, njihovim lastnikom HSE in Mestno občino Nova Gorica ter tudi med kopalci. Menim, da je za iskanje rešitev potrebno odpreti dialog,« je dejal Vizjak. 

Minister je kot eno od rešitev za večjo varnost kopalcev omenil oblikovanje voznih redov hidroelektrarne in obveščanje kopalcev kakšen dan vnaprej, kako bo hidroelektrarna obratovala, ter vzpostavitev režima izrednih dogodkov, kako v takih primerih pravočasno obveščati kopalce. »Sprememba uredba bo najverjetneje šla v smeri, da bomo to mersko mesto ohranili. Zavedamo se, da gre za tradicionalno točko kopanja, a na lastno odgovornost. To pomeni, da morajo tudi kopalci vzeti v zakup določeno dodatno izpostavljenost.«