Velik požar v tovarni Kemis v srbskem Šabcu

Obrat za predelavo odpadne plastike je bil do konca lanskega leta v lasti Gorenja Ekologije, nato so ga prodali.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Pgd Drenov Grič
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Pgd Drenov Grič

V obratu Kemisa za predelavo odpadne plastike v srbskem Šabcu je 5. februarja ponoči izbruhnil požar. Ogenj je zajel halo za predelavo odpadkov v velikosti 6.000 kvadratnih metrov. Črn dim se je valil tudi nad mestom, je poročal časnik Telegraf. Požar v podjetju, ki je bilo do konca lanskega leta v lasti podjetja Gorenje Ekologija, je izbruhnil ob 2:40 ponoči v delu hale, kjer je bila skladiščena odpadna plastična embalaža.

Na prizorišče je takoj po klicu na pomoč prispelo devet gasilskih vozil z 22 gasilci, ki so požar omejili. Poškodovanih ni bilo, škoda pa je velika. Zgoreli so strešna konstrukcija in podstreha nekdanje mizarske delavnice ter odpadki, med katerimi so bili odpadna plastika, gume in zaoljene krpe. Rešeni pa so bili upravna zgradba, del skladišča in opreme. Vzrok požara še ni znan.

Po besedah direktorja Kemisa Šabac Zorana Milovanovića so objekt nedavno opremili z najsodobnejšim sistemom protipožarne zaščite, vendar to požara ni preprečilo.

Prebivalci naselja Mišar, kjer deluje obrat Kemisa, so po požaru pred poslopjem podjetja organizirali več protestov. Opozorili so, da so pristojne že pred požarom opozarjali na smrad iz objekta. Zahtevajo njegovo zaprtje in umik iz naselja, od državnih služb pa, da jim posredujejo rezultate o onesnaženju, ki ga je požar povzročil.