Vodilni šikanirali zaposlenega, ki se je bal za službo

Vodstvo izobraževalne institucije je podrejenemu ukinilo delovno mesto.
Fotografija: Policija je vodstvo inštitucije ovadila. FOTO: Špela Ankele/Delo
Odpri galerijo
Policija je vodstvo inštitucije ovadila. FOTO: Špela Ankele/Delo

Mariborski kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu, česar so osumljene tri vodilne osebe izobraževalne institucije v Mariboru, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku ugotovili, da so omenjene tri osebe od sredine leta 2015 do konca leta 2016 na različne načine izvajale šikaniranje do svojega podrejenega in so ga omejevale pri opravljanju delovnih nalog, ki so jih od njega zahtevali, prav tako so ga očitno ovirale pri njegovem delu.

Poleg tega so na različne načine omejevale njegovo komunikacijo z drugimi zaposlenimi in ga tudi sicer neenakopravno obravnavale tako v razmerju do sodelavcev kot tudi v razmerju do vodstva institucije. Na ta način so ga onemogočale pri izvajanju njegovega dela. Svoja ravnanja so odgovorne osebe skupaj ali posamično toliko stopnjevale, da so oškodovanemu znotraj izobraževalne institucije tudi ukinili delovno mesto in mu zgolj z namenom, da prikrijejo svoja ravnanja, ponudili nižje vrednoteno delovno mesto.


Poslabšalo se mu je zdravje


Oškodovanec je bil zaradi njihovih ravnanj v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev nenehno bal, da bo izgubil službo, ki mu predstavlja edini vir prihodkov. Zaradi šikaniranja sta se poslabšali zdravstveno stanje in zdravljenje.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so se začela nezakonita ravnanja odgovornih oseb zoper oškodovanca kmalu po tem, ko je ta znotraj institucije opozarjal na posamezne nepravilnosti, ki jih je vodstvo organizacije želelo prikriti.

Kazen za očitano kaznivo dejanja je do tri leta zaporne kazni.