Vodji lekarne v bolnišnici Valdoltra zaradi korupcije dve leti zapora

Natašo Faganeli je okrožno sodišče julija lani obsodilo na tri leta zapora, višje sodišče pa je po pritožbi kazen omililo.
Fotografija: Nataša Faganeli ob odhodu s sodišča lani v družbi odvetnika Črta Šateja. FOTO: Aleksander Brudar/Slovenske novice
Odpri galerijo
Nataša Faganeli ob odhodu s sodišča lani v družbi odvetnika Črta Šateja. FOTO: Aleksander Brudar/Slovenske novice

Nekdanja dolgoletna vodja lekarne v bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli (lekarno je vodila 25 let, do 30. novembra letos) je bila s pravnomočno sodbo Višjega sodišča v Ljubljani obsojena na dve leti zapora, poroča časnik Večer. Faganelijevo je okrožno sodišče julija lani spoznalo za krivo korupcijskih dejanj in jo obsodilo na tri leta zapora, višje sodišče pa je po pritožbi kazen omililo.

Sodišče je julija lani Nataši Faganeli, ki v Valdoltri dela kot bolnišnični farmacevt specialist, prisodilo tri leta zapora, 35.000 evrov denarne kazni in odvzem protipravno pridobljene koristi v vrednosti 89.000 evrov, podjetju Advanta pa naložilo denarno kazen v višini 50.000 evrov.

image_alt
Vodja lekarne v bolnišnici Valdoltra za tri leta za zapahe

Obtožena Nataša Faganeli in njen zagovornik Jernej Radež ter podjetje Advanta so se pritožili na sodbo. Radež je v predstavitvi pritožbe med drugim izpostavil, da sodba krši bistvene odločbe zakona o kazenskem postopku. Meni, da se sodišče sklicuje na posamezne listine, ki jih na navedenih mestih v kazenskem spisu in njegovih prilogah ni. Radež je dejal, da zato sodba ni obrazložena, s tem pa da je sodišče poseglo v pravico do poštenega sojenja.

Njegova pritožba se je nanašala tudi na izločitev postopka proti nekdanji komercialistki v Emporiu Medical, ki je bila pozneje prokuristka v podjetju Advanta, Jani Šturm in dejstvo, da bi se iz sojenja zaradi dvoma o njeni nepristranskosti morala izločiti predsednica senata Dejana Fekonja, pa se ni. Poudaril je tudi, da sodba ne ponudi dokaza, da naj bi Faganelijeva dejansko prejemala denarno nagrado.

Predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. FOTO: Črt Piksi/Delo
Predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. FOTO: Črt Piksi/Delo

Preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi 

Začetek dogajanja v aferi, v katero je bila vpeta tudi Faganelijeva, sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi zaradi suma korupcije v zdravstvu. V središču zgodbe so se znašli podjetje Emporio Medical in skupina zdravnikov, ki so od podjetja prejemali nedovoljene nagrade, za protiuslugo pa še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Veliko število obtoženih je sodišče razdelilo v več skupin, ki jim je sodilo posebej. Na prvostopenjskem sodišču so bili do zdaj vsi spoznani za krive ter obsojeni na zaporne in denarne kazni.

V zadnji skupini je bila poleg obtoženih Faganelijeve in Advante sprva tudi nekdanja komercialistka v Emporiu Medical, ki je bila pozneje prokuristka v podjetju Advanta, Jana Šturm, a so nato postopek proti njej zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja izločili.

Preberite še: