Z mamili sta zalagala preprodajalce v Sloveniji in Italiji

Slovenski kriminalisti so skupaj z italijanskimi varnostnimi organi oziroma orožniki iz Gorice med večmesečno preiskavo razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge na območju Slovenije in Italije.
Fotografija: Zasežena konoplja FOTO: PU Nova Gorica
Odpri galerijo
Zasežena konoplja FOTO: PU Nova Gorica

Nova Gorica – V začetku leta so novogoriški kriminalisti skupaj z italijanskimi orožniki ugotovili, da sta 43-letnik in 40-letnica, oba slovenska državljana z območja Nove Gorice, italijanskim državljanom prodajala heroin, kokain in MDMA (znan pod imenom ekstazi), ti pa so prepovedano drogo prodajali naprej na območju Italije.

Na podlagi teh ugotovitev in na novo pridobljenih podatkov ter zbranih obvestil, ki so sume utemeljevali, so novogoriški kriminalisti obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in pristojno sodišče, na podlagi katerih so bili odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Kriminalisti in policisti so 15. maja zjutraj odvzeli prostost omenjenemu 43-letnemu moškemu in 40-letni ženski in ju naslednjega dne skupaj s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Poleg njiju so kriminalisti ovadili še 41-letnika z območja Nove Gorice in 70-letnika z območja Ajdovščine. Osumljeni so storitve skupaj 50 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po prvem odstavku 186. člena kazenskega zakonika.

Preiskovalni sodnik je odredil pripor za 43-letnega moškega in 40-letno žensko. Osumljeni so člani organizirane kriminalne združbe, ki je poleg heroina, kokaina, MDMA in konoplje prodajala zdravila, ki vsebujejo aktivno snov.

droga, kokain
droga, kokain


S preiskavo so kriminalisti še ugotovili, da sta kupce s prepovedano drogo na območju Nove Gorice zalagala 43-letnik in 40-letnica. Mamila sta prodajala italijanskim preprodajalcem, ki so jih prodajali končnim uporabnikom v Italiji. Oba osumljenca sta bila v preteklosti že obravnavana zaradi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Pri prodaji mamil sta jima pomagala 70-letnik in 41-letnik.

V okviru preiskave so kriminalisti našli in zasegli slaba dva kilograma konoplje, približno polovico kilograma heroina in kokaina, več tablet MDMA, več kot tisoč tablet zdravila, ki vsebujejo aktivno snov, 120 rastlin konoplje, ki so jo osumljeni gojili v prirejenih prostorih za gojenje konoplje. Zasegli so tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge, finančna sredstva, pridobljena s prodajo mamil, in druge predmete pomembne za kazenski postopek. Za zasežene prepovedane droge bi na črnem trgu iztržili najmanj 55.000 evrov.
 
V sklepni policijski akciji, ki je potekala na območju Nove Gorice in Ajdovščine, je sodelovalo več deset kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije in policistov s psi za iskanje droge. Kriminalisti in policisti so opravili štiri hišne preiskave prostorov in osebnih avtomobilov ter štiri osebne preiskave, so pojasnili na tiskovni konferenci Policijske uprave Nova Gorica.