Za Mirka Krašovca ponovno predlagajo tri leta zapora

Krašovec je imel vodilno vlogo, številne priče so izpovedale, da je bil glavni pri projektu, trdi tožilstvo.
Fotografija: Mirko Krašovec bo za svojo usodo izvedel v petek. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mirko Krašovec bo za svojo usodo izvedel v petek. FOTO: Leon Vidic

Celje – Okrožna državna tožilka Renata Vodnjov je na celjskem okrožnem sodišču za nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca v ponovljenem sojenju v zadevi Betnava predlagala triletno zaporno kazen, na kolikor je bil obsojen na prvem sojenju. Njegov zagovornik Velimir Cugmas je predlagal oprostilno sodbo.

Krašovec je po mnenju tožilstva nekdanjo direktorico Betnave Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa so pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

»Krašovec je storil očitano kaznivo dejanje. Izkoristil je svoj položaj in avtoriteto, ki jo je imel v mariborski nadškofiji,« je med drugim povedala tožilka. Spomnila je, da je Ekart priznal izdajo lažnih gradbenih situacij, ki jih je napisal na podlagi Krašovčevih navodil. Mariničeva je, tako tožilka, gospodarskemu ministrstvu predložila lažne gradbene situacije za obnovo Betnave, čeprav je vedela, da so zahtevki neresnični, saj delo ni bilo opravljeno. Vodnjovova meni, da je imel Krašovec določen vpliv na Mariničevo, ki jo je s svojo avtoriteto napeljeval k storitvi kaznivega dejanja.

»Krašovec je odločal o vseh pomembnih zadevah glede Betnave. Imel je vodilno vlogo, med sojenjem pa so številne priče izpovedale, da je bil glavni pri projektu,« je poudarila tožilka.

Cugmas se je med drugim skliceval na zadevo Rimske terme, ki jih je prav tako obnavljal Vegrad. Tudi v tem primeru so gospodarskemu ministrstvu pošiljali enake gradbene situacije kot v primeru Betnave. Po njegovem se nobeno kaznivo dejanje ni moglo zgoditi, »ker ni bilo naklepov pri nobenemu od vpletenih v zadevo Betnava. Vsi so menili, da so delali zakonito, in so sledili navodilom ministrstva,« je dejal Cugmas, ki je med drugim še povedal, da je imel Krašovec v zadevi Betnava zgolj posvetovalno vlogo. Razglasitev sodbe bo v petek. 

Preberite še: